Het grotschalige onderzoek naar internetgebruik in Nederland (‘Breedband en de gebruiker 2007’) is ook de redactie van Villamedia niet ontgaan. Gisteren bracht deze nieuwssite van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) een bericht waarin onder meer stond: “Nieuws door ‘gewone’ burgers of burgerjournalisten wordt door een derde gelezen, maar minder goed geacht dan nieuws door professionele journalisten.”

Het is een merkwaardige conclusie, want uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de mensen vindt dat het helemaal niet uitmaakt of berichtgeving afkomstig is van professionele journalisten of van burgerjournalisten; ze hebben net zo lief nieuws van amateurs als van professionals. Dat is een nogal groot aandeel om af te doen met de opmerking dat nieuws van burgers minder goed geacht wordt dan nieuws van beroepsjournalisten. Maar wellicht wil Villamedia de beroepsgroep niet ongerust maken en heeft ze daarom gekozen voor een positieve kijk op de onderzoeksresultaten.