‘Lobbyen’ is in de ogen van veel mensen een wat duistere bezigheid. Het speelt zich af in wandelgangen, achterkamertjes en op andere schimmige plaatsen. De beoefenaars zijn gladjakkers die op slinkse wijze hun zin willen doordrijven. Steekpenningen en leugens zijn de wapens die ze gebruiken.

Dit schimmige imago van de lobby komt doordat je er bijna nooit iets over leest of ziet in de media. Politieke berichtgeving is er volop, maar wat zich achter de schermen afspeelt blijft meestal buiten beeld.

Om de lobby eens wat zichtbaarder te maken hebben de masterstudenten van de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media in Leiden zich een maand lang verdiept in dit onderwerp. Gisteren presenteerden ze hun project. In samenwerking met de Volkskrant hebben ze een multimediale website gemaakt waarin een kijkje wordt gegeven in de keuken van de lobbywereld. Orgaantransplantatie, landbouw en de katholieke kerk, allemaal hebben ze lobbyisten rondlopen die het Europees parlement, de Tweede Kamer of de gemeenteraad proberen te beïnvloeden. Het is een mooi project geworden; de studenten zijn klaar om hun handen te laten wapperen tijdens hun stages op diverse redacties.