Haalt En.nl de vier maanden?


En.nl is een legendarische Nederlandse nieuwssite. Maar niet omdat het een enorm succes was, integendeel. In 2001 lanceerde uitgever PCM En.nl als concurrent van NU.nl, dat op dat moment al twee jaar redelijk succesvol aan de weg timmerde als zelfstandig opererende nieuwssite.

De PCM-tegenaanval werd een lachertje: al na vier maanden haalde het concern En.nl weer van het web. De internetzeepbel was geknapt en PCM was van plan zijn handen zo snel mogelijk van het web af te trekken. Zo kondigde het bedrijf aan de websites van de PCM-kranten uit te kleden tot een soort van teletekst. En.nl werd zo het schoolvoorbeeld van een webinitiatief dat de nek werd omgedraaid voordat het de kans had gekregen zich te bewijzen.

Nu maakt En.nl plotsklaps een onverwachte comeback. Niet als de normale nieuwssite van weleer, maar als experiment dat drijft op gebruikersparticipatie. De berichten komen echter niet van de sitebezoekers, maar van het ANP. De participatie van de gebruikers begint zodra de ANP-berichten op de site verschijnen. Dan kunnen ze de tekst veranderen en foto’s, filmpjes en links toevoegen. Een soort van wikinews dus. Het prachtige is dat elke verandering keurig wordt bijgehouden. Dat betekent dat je elke voorgaande versie nog weer kan oproepen.

Vooralsnog is de bezoekersparticipatie niet bijzonder hoog. Het meest becommentarieerde bericht telt acht reacties. Het meest bewerkte bericht telt dertien veranderingen. Maar de site is pas net actief. Hopelijk loopt de inbreng van gebruikers flink op zodat dit gedurfde initiatief niet al weer na vier maanden van het web zal verdwijnen.

1 Comment

Add yours →

  1. Bedankt voor je bericht. Het belangrijkst van EN is de database. Nu staat deze vol met ANP berichten, maar met de structuur en indeling hiervan is vrijwel alles mogelijk.

    Hoe kunnen we de kracht van internet gebruiken om een hele goede nieuwssite te maken. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van sociale netwerken, maar ook in het geval van wiki’s. Komt het journalistieke eindproduct in gevaar als je mensen vraagt mee te werken. Of onderschatten we wat mensen toe kunnen voegen aan het nieuws? Misschien geen kennis over het nieuws, maar wel extra informatie over waar je iets kunt vinden.

    Het leuke van EN is dat we heel erg veel kunnen en willen proberen. Ik wil je van harte uitnodigen mee te denken/praten op het NING netwerk, het is voor iedereen open en vrij om aan te melden.

Geef een reactie