Het nut van bloggen voor journalisten


De bloggers van het NOS Journaal passeerden hier gisteren al even de revue. De animator Tim Overdiek, de piepende en krakende Philip Freriks en de protesterende Sascha de Boer. De laatste twee doen het omdat het mot. Net als veel collega’s, zo bleek uit het eveneens gisteren besproken onderzoek: Journalisten bloggen omdat ze de meute bloggers die hun vak bedreigen in hun nek voelen hijgen.

Uit hetzelfde onderzoek bleek dat die concurrentie van bloggers journalisten er niet toe overhaalt om transparanter te worden en de interactie met hun publiek te verbeteren. Nu wil het toeval dat blogs daar nu juist uitermate geschikt voor zijn. Op een blog kunnen journalisten hun publiek vertellen waarom ze bepaalde onderwerpen wel of niet nieuwswaardig vinden, hoe ze aan informatie zijn gekomen, waarom ze welke bronnen hebben geraadpleegd en hoe ze tot hun conclusies zijn gekomen.

Hoe dat werkt is toevalligerwijs ook op de blogsite van het NOS Journaal te lezen. Bijvoorbeeld het blogbericht waarin Journaalpresentator Rik van de Westelaken vertelt over een zestienjarig Amerikaans meisje dat haar familie heeft uitgemoord. Het nieuwsfeit heeft het Journaal niet gehaald, want er waren geen beelden beschikbaar, zo legt Van de Westelaken uit. Goed om te weten dat het zo werkt bij het televisienieuws. En zo’n uitleg van de presentator wordt gewaardeerd, getuige de reactie van een lezer: “Leuk dat we via deze blog ook onderwerpen te weten komen die niet in het Journaal kwamen, leuke post Rik!”

Ook de tweede reactie onder de post geeft blijk van nuttige interactie: “Zo’n verhaal lijkt op klein leed ten opzichte van de grote wereldgebeurtenissen, maar in feite is het het omgekeerde, en daar zou veel meer aandacht aan besteed moeten worden.” Deze reactie laat zien dat je als journalist je voordeel kan doen met een blog omdat je publiek je laat weten voor welke nieuwsonderwerpen ze belangstelling hebben. En dat zijn heus niet louter sensationele zaken, zo vroeg deze mevrouw in haar reactie vooral om meer aandacht voor de achtergronden en oorzaken van zulke tragedies.

Ook interessant om te lezen: de interactie tussen Tim Overdiek en de lezers van van zijn blogbericht over transparantie in de Britse pers. Niet alleen omdat iemand wederom laat weten blogs van journalisten te waarderen: “Ik vind het heel erg leuk om zo eens achter de coulissen te kijken van het bestaan van een NOS verslaggever.” Maar ook vooral omdat meerdere mensen de Journaalredactie oproepen om serieus werk te maken van het bloggen.

Kortom, met bloggen sla je als journalist drie vliegen in één klap. Ten eerst bied je je publiek transparantie door inzicht te geven in de manier waarop berichtgeving tot stand komt. Ten tweede leg je contact met je publiek waardoor je beter op de hoogte raakt van hun belangstelling en vragen. En tot slot, je doet veel lezers, kijkers of luisteraars er simpelweg een plezier mee.

1 Comment

Add yours →

  1. Helemaal met je analyse eens. Goed onder woorden gebracht.

Geef een reactie