Hoofdredactie de Volkskrant onvindbaar


Ombudsman van de Volkskrant, Thom Meens, stelde in zijn wekelijkse rubriek in de zaterdagkrant de transparantie van zijn krant aan de kaak. Aanleiding waren enkele artikelen waarvan de schrijvers banden hadden met de personen over wie ze geschreven hadden. Zo schreef een sportverslaggever een stuk waarin zijn tafeltennissende vrouw figureerde. En columnist Arie Elshout hield een warm pleidooi voor de beveiliging van Hirsi Ali, die te gast was op zijn bruilof en met wie hij een vriendschappelijke band onderhoudt.

De Volkskrant had bij de betreffende stukken geen melding gemaakt van die onderlinge relaties. En dat had wel gemoeten volgens de ombudsman: “De lezer heeft er recht op te weten of de verslaggever, columnist of forumschrijver een relatie of band heeft met degene die hij opvoert.”

De ombudsman meent zelfs dat de Volkskrant hierin een bijzondere plicht heeft: “Een redactie die de mond vol heeft van transparantie, die iedereen de maat neemt en pleit voor volledige openheid van zaken, moet zelf de eerste zijn die die transparantie toepast.”

Maar dat is niet iedereen op de redactie van de Volkskrant met hem eens. Zo verdedigt columnist Elshout zich tegenover de ombudsman met het argument dat hij zijn banden met Hirsi Ali onmogelijk in zijn stuk had kunnen verwerken, want “dat was een fremdkörper geworden.” Een leuk stukje telt in de optiek van deze columnist blijkbaar zwaarder dan openheid naar de lezers.

Trouwens, Arie Elshout columnist? Ik meen me te herinneren dat deze man niet de eerste de beste willekeurige columnist is, maar als adjunct-hoofdredacteur is verbonden aan de Volkskrant. Dat moet gemakkelijk te achterhalen zijn op de site van de Volkskrant, lijkt me.

Via het kopje ‘service’ kom ik aan bij het ‘colofon’. Maar dit blijkt een ‘servicecolofon’ met alleen wat algemene e-mailadressen en telefoonnummers. Geen informatie over welke redacteuren deel uitmaken van welke redactie.

Dan maar eens zoeken onder het kopje ‘ons bedrijf’. Hier vind je informatie over onder meer het karakter en de geschiedenis van de Volkskrant, maar wederom geen namen van redacteuren.
Gelukkig heeft de Volkskrantsite ook een zoekfunctie. Maar de zoektermen ‘arie elshout’ en ‘hoofdredactie’ leveren geen antwoord op over de vraag of Arie Elshout deel uitmaakt van de hoofdredactie. Ook de zoektermen ‘pieter broertjes’ (de huidige hoofdredacteur van de Volkskrant) en ‘hoofdredactie’ brengen me niet bij informatie over de huidige leden van de hoofdredactie.

Kortom, het lukt me niet om op de Volkskrantsite erachter te komen of Arie Elshout deel uitmaakt van de hoofdredactie. Ik kan niet eens vinden welke journalisten op de verschillende redacties werkzaam zijn. Ik zou er zomaar uit af kunnen leiden dat transparantie nog in de kinderschoenen staat bij de Volkskrant. Of heb ik gewoon slecht gezocht?

4 Comments

Add yours →

  1. Ik heb wel eens het idee dat de Volkskrant een ombudsman heeft met een vaste rubriek in de krant die dient als excuustruus voor alle ontransparantie, gebrek aan zelfkritiek etc, waar de Volkskrant zich schuldig aan maakt. Ze gaan hun ‘waan-van-de-dag-gang’ en als iemand van buiten zich afvraagd hoe het zit met transparantie, of het zich houden aan journalistieke principes kunnen ze altijd roepen dat ze een ombudsman hebben.

  2. Sommige kranten hebben dit gelukkig een stuk beter op orde 🙂
    http://www.trouw.nl/colofon

  3. Ja, heel merkwaardig, ik probeerde vandaag de naam te achterhalen van de redacteur internet van de Volkskrant. NERGENS op het internet te vinden!!! Een beetje krant heeft toch een colofon?

  4. februari 2015 – op zoek naar het colofon van de Volkskrant via google is dit weblogbericht uit 2008 een van de eerste hits. En ook nu is het tevergeefs zoeken: uiteindelijk vind je een colofon ja (in het ARCHIEF), maar dat is een jaar oud.

Geef een reactie