Slecht nieuws voor de internetredactie van de NOS, zo meldt Laurens Verhagen, hoofdredacteur van de nieuwssite Nu.nl, vandaag op het NU-blog . In januari veroverde de NOS-site de tweede plek op de markt van online nieuwssites, maar moet die in februari al weer afstaan aan De Telegraaf. Verhagen toont een grafiek en concludeert: “in februari neemt de Telegraaf weer zijn vertrouwde tweede positie in.” Zijn vertrouwde tweede positie? Dat is wellicht wat overdreven, want in oktober was de NOS-site ook al groter dan de Telegraaf-site, zoals ook te zien is in onderstaande grafiek. Met uitzondering van de opmerkelijke piek in november voor De Telegraaf, lijkt het een voortdurend stuivertje wisselen tussen de twee sites.

Hoewel? Het is een kwestie van de cijfers die je gebruikt. Verhagen baseert zich in zijn stuk op de zogenaamde ‘bereikcijfers’ van de STIR (Stichting Internetreclame, die het bereik van websites in kaart brengt). Deze bereikcijfers geven aan hoeveel procent van de Nederlandse bevolking (van dertien jaar en ouder) een bepaalde site heeft bezocht. Zo is in bovenstaande grafiek te zien dat in februari meer dan een kwart van de Nederlanders Nu.nl heeft bezocht en twintig procent de site van De Telegraaf. Zo’n tien procent van de bevolking heeft een bezoekje gebracht aan de Volkskrant-site.

Maar de STIR heeft ook cijfers over het aantal keren dat sites bezocht worden. Niet onbelangrijk, want mensen kunnen natuurlijk vaker dan eens per maand een site bezoeken. Die cijfers leveren dan ook een ietwat ander beeld op (zie onderstaande grafiek). Nu blijkt er helemaal niets van een nek-aan-nekrace tussen De Telegraaf en de NOS: De Telegraaf-site wordt liefst meer dan anderhalf keer zo vaak bezocht.


Een verklaring daarvoor? Mensen gebruiken bepaalde sites om zich tussen de bedrijven door (bv. op het werk) even op de hoogte te stellen van het laatste nieuws. Ze surfen dan blijkbaar eerder even naar de site van De Telegraaf dan naar die van de NOS. Maar vooral Nu.nl voorziet in de behoefte om even snel op de hoogte te raken van de actualiteit, want deze site torent qua bezoekfrequentie ver boven de andere nieuwssites uit.

Opmerkelijk detail is ook nog de groei van het Algemeen Dagblad. De site van die krant is gegroeid van ruim 1,2 miljoen bezoeken in oktober 2007, naar dik 1,6 miljoen in februari 2008. Niet gek voor een krant waarvan de papieren versie al jaren alleen maar dalende oplagecijfers noteert.