Nieuwssites presteren prima op de mobiele telefoon. Veelbezochte nieuwsaanbieders als De Telegraaf, Nu.nl, de Volkskrant en het Algemeen Dagblad hebben speciale sites voor ontvangst op mobiele telefoons. Dat is wel zo prettig, want een telefoonscherm is een stuk kleiner dan een computerscherm. Nieuwssites lopen wat dat betreft voorop, want overheidsinstellingen, maar ook populaire winkelketens en online winkels (zoals Bol.com, Marktplaats.nl en E-bay) hebben nog niet zo’n speciale mobiele site.

Dit blijkt uit het onderzoeksrapport Mobiel Internet in Nederland 2008 van het Open Mobiel Internet Initiatief (OMI2). Hierin valt te lezen dat inmiddels zo’n 1,6 miljoen Nederlanders zich via de mobiele telefoon op internet begeven. Daarmee is mobiel internet aan een snelle opmars bezig, vooral dankzij betere toestellen, snellere verbindingen en voordelige abonnementen. Net als op het gewone internet gaan mensen vooral op zoek naar nieuws, voetbal, weer en verkeer, e-mail, social networks en erotiek.

De beste mobiele nieuwssites is volgens rapport DAG. Het gebruik van tabbladen wordt geprezen als gebruiksvriendelijke navigatie. Opmerkelijk is dat de gratis collega-krant de Pers er niet best uitkomt in het onderzoek. Geen wonder, want de Pers heeft geen speciale mobiele site. Zo zie je dus dat DAG bij de introductie is gestart als modern multimediaproject, terwijl de Pers is gelanceerd als ouderwetse papieren krant.