Momenteel spelen zich fascinerende ontwikkelingen af in de fotojournalistiek. Een van de opvallendste is dat foto’s die in de media verschijnen niet langer het specifieke domein zijn van de professionele fotojournalist. En de concurrentie komt overal vandaan.

Om te beginnen van de amateurfotografen die met hun pocketcamera of mobieltje tegenwoordig door kunnen dringen tot de wereldpers. Denk aan de foto van de vermoorde Theo van Gogh die door een voorbijganger werd gemaakt met een mobiele telefoon en prijkte op de voorpagina van De Telegraaf. Of de foto van vluchtende metroreizigers tijdens de terroristische aanslagen in Londen, eveneens gemaakt met een mobieltje.

Concurrentie komt ook van de van oudsher schrijvende journalisten die worden uitgerust met een pocketcamera of mobiele telefoon met een cameraatje om zelf foto’s bij hun berichten te schieten. In rap tempo rukt de Nokia-fotografie op bij regionale dagbladen. “Ik denk dat eenderde van de foto’s uit de regionale katernen van onze krant gemaakt is met een Nokia N95”, stelt Berend van de Sanden, de chef van de Apeldoornse editie van de Stentor op De Nieuwe Reporter.

Daarnaast zorgen bedrijven en organisaties regelmatig voor foto’s die ze gratis ter publicatie naar de media sturen, zodat redacties geen fotojournalist op pad hoeven sturen. “Door krimpende budgetten krijgen de fotojournalisten in Nederland minder opdrachten van de traditionele media. Daardoor gaan steeds meer instellingen zelf foto’s voor de pers laten maken”, signaleerde Hans Kouwenhoven, voorzitter van het bestuur van de Zilveren Camera, afgelopen februari tijdens een debat over fotojournalistiek.

Langzaam maar zeker lijkt de inbreng van fotojournalisten bij dagbladen te verminderen. In 2006 kondigde Wegener aan de fotografen in vaste dienst te ontslaan en vervolgens de kans te geven om als freelancer foto’s te leveren. Afgelopen januari beëindigde het Algemeen Dagblad de contracten met een groot aantal freelance fotografen die een tijdje daarvoor hun vaste aanstelling al waren kwijt geraakt.

Tegelijkertijd ondervinden fotojournalisten regelmatig belemmeringen bij het uitoefenen van hun vak. Afgelopen juni kregen fotografen op popfestival Rockin’ Park van zangeres Anouk te horen dat ze alleen toestemming wilde geven om te fotograferen als haar platenlabel de foto’s voor publicatie mocht goedkeuren. In februari stuurde Neil Young de aanwezige fotografen de zaal uit omdat hij ten onrechte dacht dat ze door zijn muziek heen praatten.

Langzamerhand worden de contouren van een nieuwe dynamiek in de fotojournalistiek zichtbaar. Met participerende burgers, multimediajournalisten en beroepsfotografen die op hun eigen manier hun weg zoeken. Om meer zicht te krijgen op de huidige ontwikkelingen in de fotojournalisitek heeft de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten het initiatief genomen voor een onderzoek. In samenwerking met Frits Gierstberg, hoogleraar in de fotografie aan de Erasmus Universiteit, neem ik de uitvoering van dit onderzoek voor mijn rekening.

Het onderzoek omvat een bevraging van fotoredacties en hoofdredacties, interviews met fotojournalisten en een enquête. Deze enquête is bedoeld voor iedereen die binnen de journalistiek bezig is met fotografie. Hierbij daarom een oproep aan iedereen die journalistieke foto’s maakt: doe mee en vul de vragenlijst in!