Einde ‘NRC Next, maar dan gratis’


Het eerste slachtoffer op de markt van gratis dagbladen is gevallen. Aankomende woensdag al verschijnt het laatste exemplaar dat ooit gedrukt zal worden van DAG. Daarmee heeft de krant zich net geen anderhalf jaar staande weten te houden.

Critici voorspelden al langer dat vier gratis dagbladen te veel zou zijn voor de Nederlandse markt. Ze hebben gelijk gekregen nu PCM en KPN hebben besloten de stekker uit de drukpersen van DAG te trekken. Dat betekent niet dat DAG verdwijnt: de online activiteiten (website, mobiel) zullen blijven bestaan.

Op de website van DAG valt te lezen dat de krant er niet in is geslaagd om voldoende adverteerders aan zich te binden. Hetzelfde geldt vermoedelijk voor de lezers; de krant is er ook niet in geslaagd om lezers in voldoende mate aan zich te binden. En dat is opmerkelijk, want DAG was inmiddels geen gratis krantje meer dat volstaat met berichtjes van persbureaus. Toen de krant werd gelanceerd in mei 2007, was dat wellicht wel het geval, maar het afgelopen half jaar werd een deel van de kopij overgenomen van de Volkskrant. Net zoals het succesvolle NRC Next een deel van de kopij betrekt van het ‘grote’ NRC Handelsblad.

Iets wat vermoedelijk bij veel potentiële lezers niet bekend was. Dat bleek bijvoorbeeld vorige week maandag toen Pieter Broertjes, hoofdredacteur van de Volkskrant, een seminar verzorgde voor studenten van de master Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden. Toen hij vertelde dat een deel van DAG bestaat uit berichten die ook in de Volkskrant verschijnen, waren de studenten verbaasd. Dat wisten zij niet.

Ze adviseerden Broertjes om daar meer bekendheid aan te geven. Een gratis krant met artikelen uit de Volkskrant zou toch moeten aanslaan? “Adverteer met de slogan ‘NRC Next, maar dan gratis!” opperde een student enthousiast. Wellicht een gouden tip, maar het mag niet meer baten. DAG leeft alleen nog verder in de virtuele wereld van internet.

1 Comment

Add yours →

  1. Dat DAG specifiek deze week ophoudt te bestaan wist Broertjes vorige week ongetwijfeld ook,.. jammer dat ‘wij’ dit primeurtje vorige week niet boven tafel konden halen. Overigens vraag ik me af of er een andere gratis krant aanspraak gaat maken op de AH als distributieruimte!

Geef een reactie