Grote hekel aan ‘internetseksuelen’

Hans Wansink is een voorvechter van de klassieke journalistiek. Hij moet niets hebben van bloggers, burgerjournalisten en anonieme reaguurders. Lees zijn column maar die zaterdag in de Volkskrant verscheen. Met Warna Oosterbaan schreef hij een boek over de toekomst van de dagbladen: De krant moet kiezen. Naar aanleiding van dat boek mailde ik met hem. Zijn grootste ergernis: ‘internetseksuelen’ die de krant dood verklaren.

In jullie boek geven jullie voorbeelden van Amerikaanse bloggers die voor belangrijk nieuws zorgden. Vervolgens schrijven jullie: “In Nederland zijn overigens tot dusver nog geen vergelijkbare gevallen opgetekend.” Je kunt natuurlijk twisten over wat ‘vergelijkbare’ gevallen zijn, maar om een voorbeeld te noemen: de speech van burgemeester Ada Boerma van Maasdriel die ze grotendeels had geplagieerd van burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen. Een onthulling van de Rhedense blogger Theo Kooijmans. Hebben jullie dit voorbeeld over het hoofd gezien?

“De onthulling van Kooijmans is op zichzelf aardig, maar wij blijven van mening dat de stelling van Blanken en Deuze, dat weblogs de journalistiek zullen veranderen, zoals de benzinemotor het transport veranderde, wat betreft Nederland volstrekt overtrokken is. Wij zitten meer op de lijn van Andrew Keen. Wij zijn dus geen ‘internetseksuelen’ zoals Blanken en Deuze en veel mensen van De Nieuwe Reporter die al tien jaar de papieren krant doodverklaren. Terwijl nota bene de opkomst van de gratis kranten de grote verrassing van de afgelopen jaren is.”

Jullie schrijven dat internetjournalistiek niet tot veel nieuwe genres heeft geleid, behalve het blog en het videofilmpje. Citaat uit het boek: “Op de internetsites van kranten is de toonaangevende vorm nog steeds het professioneel gemaakte bericht, analyse of commentaar.” Geeft dat niet juist aan hoe weinig innovatief kranten zijn? Dat ze er niet in geslaagd zijn om de specifieke eigenschappen van internet te gebruiken voor vernieuwende vormen van verslaggeving?

“De sites van kranten zijn misschien niet innovatief, maar bijna elke blogger begint zijn stukje met de papieren of de digitale versie van een traditioneel medium. Vandaar ook het pleidooi van de Nederlandse Vereniging van Journalisten om het auteursrecht op internet beter te regelen. Waar het vooral aan ontbreekt bij dagbladjournalisten is ‘computer assisted reporting’, diepgravend onderzoek doen via internet. ”

Jullie stellen dat de krant uiteraard ook thuis horen op internet. Maar op welke manier zouden kranten vorm moeten geven aan hun websites? Zijn jullie tevreden over de manier waarop kranten dat momenteel doen?

“De sites van kranten als De Telegraaf, de Volkskrant en NRC Handelsblad hebben een enorm bereik. VK/opinie is vrij nieuw en wordt ook veel bezocht. Dat neemt niet weg dat het beter kan: meer updates bijvoorbeeld. In ieder geval moeten kwaliteitskranten zich onderscheiden van gratis kranten. Hoe meer je op die kranten gaat lijken, zoals het AD, hoe sneller je in moeilijkheden komt. In de Volkskrant plaatsen we zo weinig mogelijk ANP-berichten. Alleen als het niet anders kan. Op de site is er nog veel te veel ANP, daar heb je gelijk in. Hoewel het ANP wel een belangrijke signalerende functie heeft.”

Link:
Reactie van Henk Blanken op MediaBlog

19 Comments

Add yours →

 1. Met alle respect voor Hans Wansink, maar hij citeert mij en Mark Deuze wel erg krom. Daarmee profileert hij zichzelf natuurlijk lekker als wijze oude man met een hart voor klassieke media, maar laat hij ook zien dat hij – doelbewust of niet – onze boodschap onbeholpen samenvat.

  Als Deuze en ik in PopUp en daarbuiten het einde van de krant aankondigen, beperken we ons altijd tot de “bestaande, betaalde” kranten. Ik heb dat uitentreure uitgelegd. Kranten hebben een kans als ze zichzelf opnieuw uitvinden, gratis worden, of andere journalistiek gaan bedrijven, of kiezen voor een ander formaat, een ander verschijningsritme, een ander distributiemodel, een andere drager dan papier, et cetera.

  In de vergelijking heb ik altijd ook de gratis kranten betrokken. Het is daarom tamelijk idioot om, zoals Wansink hierboven doet, de opkomst van gratis kranten te gebruiken om aan te tonen dat het helemaal niet zo slecht gaat met kranten. Te meer niet omdat de opkomst van gratis kranten de ondergang van de bestaande, betaalde kranten wel degelijk versnelt.

  Even bezopen is de kwalificatie “internetseksuelen”. Ik heb geen flauw benul wat Wansink er eigenlijk mee bedoelt. Het klinkt toch nog het meest alsof een zuinige bal een schuine grap vertelt. Maak je tegenstander belachelijk, dan hoef je niet met ‘m in de debat.

  Maar belangrijker natuurlijk is het misverstand bij Wansink dat bloggers de journalistiek niet veranderen. Ik snap dat wel, het is ook moeilijk en paradoxaal. Kern van de zaak is dat niet-professionele journalisten zich via internet met het nieuws gaan bemoeien (en of je ze nou bloggers noemt, is bijzaak). Dat doen ze door er een mening over te hebben, door feiten aan te vullen, door zelf een keuze te maken uit het nieuws, en door het nieuws aan elkaar door te geven.

  In essentie nemen ze daarmee een deel van de taken van journalistieke media over: duiding, controle, selectie, distributie. Daarmee zeg ik – even opletten Hans – niet dat “burgers” die taken helemaal over nemen en journalisten dus geen rol meer hebben in het duiden van nieuws. Integendeel. Ik beweer slechts dat die taken voortaan gedeeld moeten worden met het publiek. Dat wordt op het net wel eens interactie genoemd.

  Ook beweer ik niet dat alle “burgers” journalisten worden. Sterker: ik heb een hekel aan de term burgerjournalistiek, omdat die impliceert dat je twee soorten journalistiek hebt, afhankelijk van het al dan niet bij een beroepsgroep horen. Dat is flauwekul. Er bestaat iets wat journalistiek heet, of journalistiek handelen. Dat kun je de maat nemen, zonder de vraag te stellen of de journalist een burger is of een professional.

  Tenslotte: ja, de media zullen moeten veranderen door de opkomst van internet. Maar nee, niet elke burger wel een blogger zijn. Groot was het misverstand van Scoeps dat elke Nederlander wel journalist wilde zijn. Waarschijnlijker is dat maar 1 op de duizend Nederlanders zo nu en dan iets wil doen dat in de verte op journalistiek lijkt (iets over het nieuws zeggen voor mensen die je niet kent).

  Dat is een betrekkelijk kleine groep. En het aantal frequente nieuwe journalisten (niet-professionals dus), zal nog veel kleiner zijn. Maar wie blijft volhouden dat internet in Nederland geen gevolgen heeft voor de oude media, dat interactiviteit hier niets toevoegt, speelt een onverantwoord spel met het enige wat de oude media nog resteert: een jaar of tien om samen met het publiek naar een nieuw verdienmodel te zoeken.

 2. Dat iemand zich een aanhanger van Andrew Keen noemt, zou te denken moeten geven. Keen's boek leest lekker en bevat allerlei sappige details maar is vooral een verzameling van zeer selectief gekozen voorbeelden, kromme redeneringen en conclusies die op vrijwel niets gebaseerd zijn.

  Maar in nood kiest men merkwaardige bondgenoten. En kiest men ook bizarre vijanden. Dat in De Nieuwe Reporter de krant al 10 jaar doodverklaard wordt is een redenering Andrew Keen waardig. Onzin namelijk.

  Dat burger-bloggers de journalistiek niet gaan veranderen klopt voorlopig nog wel. Daar zijn in Nederland ook weinig voorbeelden van (weinig dus – niet ontbrekend).

  De ontwikkeling van de 'traditionele' pers staat daar overigens vrijwel los van. De oplagedaling van vrijwel alle Nederlandse kranten heeft daar niks mee te maken. Dat maakt de redenering ook zo krom.

  Wansink & Oosterbaan willen ouderwetse 'kwaliteits'-journalistiek, analyses, achergronden, commentaren. Prima, laat ze die schrijven. Ze hebben daar beiden een platform voor. Maar als vervolgens steeds minder mensen die analyses, achergronden en commentaren willen lezen, laten ze dan ook de oorzaak bij henzelf zoeken en niet bij de universele boeman: het Internet.

 3. Alexander Pleijter

  27 december 2008 — 22:05

  Uit bovenstaande reacties blijkt wel een groot pluspunt van blogs ten opzichte van de papieren krant: het is mogelijk om een reactie achter te laten om misvattingen, eenzijdigheid en fouten te corrigeren, bij te stellen of te nuanceren.

  Eerlijk gezegd vind ik het jammer dat vaak zo minachtend wordt gedaan over de zogenaamde ‘reaguurders’. Er wordt inderdaad een hoop gescholden en geklierd, maar er kan ook op een nuttige en goede manier gebruik worden gemaakt van reactiemogelijkheden onder blogs en berichten.

  Wellicht is de term ‘reacties’ die je meestal ziet staan niet zo goed gekozen. Dat nodigt uit tot reageren, oftewel het geven van een mening. Wellicht is het beter om te vragen naar correcties, aanvullingen en vragen.

 4. Ik vind het heel zwak van HW om bloggers zo badinerend af te schilderen. Het is nu eenmaal zo dat kranten althans voor mijn smaak te eenzijdige informatie brengen. Leg maar eens op een zaterdag alle grote dagbladen naast elkaar; één grote koek die naar niks meer smaakt.

  Internet is dus veel interessanter, veelzijdiger en sneller, meer van deze tijd dus en je krijgt geen zwarte vingers.

  Over Keen graag het volgende:

  http://www.tessonome.com/?p=949

 5. Желание развеяться и получить удовольствие время от времени появляется у каждого. Многие выбирают разные методы убрать тревоги – покупают абонемент в спортклуб, навещают психолога, спешат на исповедь в храм. Мы рекомендуем отличный путь – вещества, купленные через рунет.
  Заходите на веб-сайт Тут, Переходи и покупай вы получите расслабление и уход от ежедневной рутины, прекрасные мгновения и радужный мир мечтаний.
  Качественные препараты и надежные торговцы гарантируют любому обоснованное вложение средств и прекрасный эффект. Не беспокойтесь о своих финансах: деньги не попадают моментально к торговцу, а оседают на спецсчете. И лишь после того, как покупатель получит продукцию, деньги перетекают конкретно отправителю.
  Разнообразие товаров позволяет купить вещество, необходимое лично вам немедленно. В любой момент менеджер поможет и даст консультацию, посоветует с выбором и предложит разные варианты. В случае наличия каких-то разборок процесс контролируется администрацией и принимается справедливое решение.

  Такие ребята, как Олег знают толк в наслаждении и пользуются услугами сайта, выбирают тихий отдых и повышение настроения. Препараты в шопе полезно классифицированы по назначению – стимуляторы, психоделики, эйфоретики. Гарантируем надежную защищенность веб-сайта, ведь на него не зайти просто так, необходим специальный браузер ТОР. Возможно, что происходят перебои и магазин не доступен. В этом случае следует пользоваться Гидра-зеркало, а также побеспокойтесь, чтобы нужное вещество постоянно было в наличии, закупайте его заранее.

  С нашей помощью вы обретете высококачественные товары и сможете написать к нам еще много раз. Получение осуществляется надежными методами, которые проверены сотни раз. Любой продавец сделал тысячи сделок без проколов и неприятностей. Вы можете нам полностью доверять и осуществлять покупки постоянно.
  На нашем портале вы увидите ответы на часто задаваемые темы. Мы беспокоимся об удобстве клиентов, разработана доступная регистрация и простая логистика.
  А вы хотите так, как Олег? Заходите на наш портал и получите расслабление и наслаждение, верните краски в жизнь.

 6. Если основной интернет-шлюз заблокирован и недоступен в вашей стране, то лучше всего использовать сайт Гидра зеркало. Таким образом, вы сможете получить доступ к своему аккаунту и продолжать совершать покупки.

  гидра сайт моментальных покупок

 7. Наша производственная компания оказывает услуги по реконструкции и очистки водопроводов новым методом гидродинамической очистки на новейшем парке оборудования. Использование указанного вида гарантирует восстановление параметров труб к начальному уровню, уменьшаются затраты электрической энергии на 15процентов, растет продолжительность эксплуатации труб на 20 лет до капитального ремонта, повышаются промежутки между профилактическим сервисом.
  Осуществляем необходимые работы, к примеру:
  Монтаж и реконструкция наружных и внутренних систем отопления.

  По какой причине предпочитают данную специализированную компанию?
  Внушительный опыт работы – более 100 настроенных очистных сооружений в России и за её границами, факт наличия всех лицензий и разрешений на выполнение строительно-монтажных и инженерных работ, создание и проектирование экологического, безопасного, энергосохраняющего, высокоэффективного снаряжения, гарантийное сопровождение, высокопрофессиональный и ответственный личный состав.

  Диагностика скважин : Замена водоподъемной колонны на современные высокопрочные водоподъемные трубы из нПВХ

 8. etisalat eLife Interne

 9. Паркетная доска – это респектабельный метод покрытия пола. Если паркет со временем начал скрипеть и потерял свою эстетическую форму, проводить ремонт пола не следует. В 95 % случаев паркет возможно быстро и без особых затрат восстановить. После проведения ремонтных работ пол с паркетом будет сверкающим и новым.
  Полный перечень услуг по циклевке (ремонту) напольного покрытия с паркетом
  – Возрождение дряхлого паркетного пола. Ликвидация царапин, применение специальных ингредиентов для укрепления паркетного пола. Часто ремонтировать весь пол не нужно, следует извлечь плохие доски, укрепить и поставить новые.
  – Ремонт паркетной доски. В услугу входит: замена испорченных досок, регенерация отдельно взятых участков, устранение вспучивания и хрустов.
  – Шлифовка паркета. Если эстетические и функциональные характеристики паркетных плашек ухудшились, но при этом доски прочные, следует провести полировку паркета. Сочетание жесткого и легкого шлифования как отдельных плашек, так и щелей, использование лаков и шпатлевки всегда дает результат.
  – Тонировка паркетного пола – используется для изменения интерьера. Многообразие эффектов состарить, имитировать дорогие породы дерева или изменить цвет паркета. Профессиональная лакировка и тонировка с учетом всех характеристик паркетной доски. Многолетний опыт и гарантия результатов: AzbukaParketa.
  Обращайте внимание, что отремонтировать паркет почти всегда выгоднее, чем производить полную смену покрытия.

 10. Деньги под ПТС в СПБ. Машина остается у Вас
  Приедем в любое удобное вам место для оценивания и заключения соглашения

  Очень быстрое оформление. Получение бабосов в течение 40 минут!

  Бумаги на руки по окончании расчетов примерно через 5 мин. Повышаем величину займа

  Отсутствие лишних справок, страховок и скрытых комиссий
  Преждевременное погашение без взысканий
  Самый маленький процент, субсидирование до 6миллионов

  Звоните +7 95 87-61 8 7 2 4

  http://антикредит-спб-птс.рф

 11. The cleaning business performs cleansing of rooms of numerous sizes and also arrangements.

  We give specialist washing maid for private customers. Utilizing European devices and licensed devices, we attain optimal outcomes and also give cleansing quickly.

  The firm’s experts provide cleaning up with the help of modern innovations, have special equipment, as well as additionally have certified cleaning agents in their arsenal. Along with the above advantages, wines use: positive prices; cleansing quickly; top quality results; more than 100 favorable reviews. Cleansing offices will certainly assist maintain your workplace in order for the most productive job. Any kind of company is very essential atmosphere in the group. Cleaning solutions that can be purchased cheaply now can help to arrange it as well as offer a comfortable space for labor.

  If required, we leave cleaning the kitchen area 2-3 hrs after positioning the order. You obtain cleansing as soon as possible.

  We provide discounts for those that make use of the solution for the first time, as well as positive terms of teamwork for normal consumers.

  We offer premium cleaning for big ventures and also tiny companies of various directions, with a discount of as much as 25%.

  Our friendly team uses you to get accustomed with favorable terms of cooperation for business customers. We properly approach our activities, tidy making use of professional cleansing products and customized tools. Our employees are trained, have clinical publications and also are familiar with the nuances of getting rid of complex as well as hard-to-remove dust from surfaces.

 12. Quick access to Empire Market. Devise
  verified Empire Market URL and another Empire Supermarket
  onion mirrors. In case prepare Empire Store URL is not
  working, try using any of Empire Sell substitute onion
  mirrors listed on this page. If Empire Exchange is down and
  you cannot login evaluate again later.

  Darknet Markets URL

 13. Flashbacks depict some of the survivors as they make their way to catch the doomed Oceanic Flight 815.
  Outro Yeah, don t let me down Yeah, don t let me down Don t let me down, oh no Say don t let me down Don t let me down, no-o Don t let me down Don t let me down, down.
  Yet he decided to take on Armstrong s monumental legacy in his 70s, bringing a lifetime of experience to the venture.
  http://foxclymgenttisapsohetididiwindreg.xyz New Candys performing at the St.
  Many people think of Rock and Roll when they hear the word Rock, and they are right as rock music has certainly evolved from rock and roll of the fifties.
  Рџ – , ,.

 14. Всем привет!
  Норвежский дом – новые тенденции строительства частных домов и частных бань.
  Без шуток. Действительно на вашем участке можно построить дом, баню или дом-баню всего лишь за 1 день.
  Дело в том, что строительство дома, бани или дома-бани на заводе займет от 30 дней.
  Цены довольно смешные! Дешевле, чем однокомнатная квартира. Скажу больше, обмана здесь нет и это не маркетинговая фишка. Реально можно построить норвежский дом дешевле, чем купить квартиру.
  Конструкция стен, потолка и пола реально теплая, теплее, чем из традиционных материалов. Будете экономить на отопление.
  Строительство реально качественное без брака, с соблюдением всех технологических процессов и строительных норм.
  Если вы заинтересовались:
  Производство норвежских домов
  Можете смело остановить дальнейшие поиски. Потому что производитель дает гарантию на дом, баню или дом-баню!
  До новых встреч!

 15. Szarfy naprawcze lcd 2021 jakie nabrać?

  Gdy w Twoim wózku wyświetlacz następuje się niewyraźny pod impulsem gorączki, dysponuje wyciśnięte pixele akceptuj w całokształcie nie oświetla, zatem zawodowo zaszedłem.

  Przedstawiamy LCD do liczników racjonalnie wszelkiej klasy automobili osobowych, ciężarowych dodatkowo grupie ich wzorców. Bieżący samodzielnie punkt zapoznaje się w radiu, pececie albo klim.

  W masakrze ambarasu skutkuje komunikacja wyświetlacza.

  Jeżeli nie wyszukał do indywidualnego auta dopasowującego wyświetlacza, zapisz do nas!

  W upartej ofercie stanowimy naście rodzai linek termozgrzewalnych, termokurczliwych.

  Gwarantują one prężną odbudowę wygasających punktów w Twoim wyświetlaczu.

  W licznikach samochodowych zakłóceniu nie psują jedynie wyświetlacze, jednakże także cykl obcych modułów.

  Istnieją silniczki tachometru prędkości, silniczki kierunków napędu, silniczki ciepłoty motoru dodatkowo silniczki stylu paliwa.

  W zegarach ulega się ponadto rozświetlenie zegarów ewentualnie cześć.

  Do ich reformy piastują procesory zaś transformatory.

  Proponujemy do skontrolowania polskiej kandydatury.

  Czytaj wiecej https://lcd-pixel.com/

Geef een reactie