Serie: de bloggende journalist (6)

Bloggers en journalisten. Die combinatie zorgt nog regelmatig voor discussie. Maar inmiddels zijn bloggende journalisten al lang geen zeldzaamheid meer. Tijd voor een serie om een indruk te krijgen van de bloggende journalistiek in Nederland. Aflevering 6: Arnold Mandemaker, regioverslaggever in Veldhoven voor het Eindhovens Dagblad.

Hoe is bij jou het bloggen begonnen?
“Ik ben met het Veldhoven-blog begonnen in oktober 2007. Dit op verzoek van onze internetredactie, die een proef wilde doen met regionale blogs. Ik was bij het Eindhovens Dagblad proefkonijn nummer één. Het initiatief is ondertussen flink uitgebreid en inmiddels zijn een aantal collega’s stevig aan het bloggen. Ook voor speciale projecten is het blog inzetbaar. Zo is collega Lukas van der Storm momenteel op reportage – hij reist met een bus door oostelijk Europa – en blogt over zijn ervaringen.”

Wat voor jou het nut van bloggen?
“De toegevoegde waarde is dat je in voorkomende gevallen iets kan vertellen over de manier waarop een bericht tot stand is gekomen. Daarvoor is in de papieren krant geen ruimte, terwijl het voor de lezer toch interessant kan zijn om niet alleen het nieuws te vernemen, maar ook iets te horen over de manier waarop het artikel tot stand is gekomen en welke keuzes daarbij worden gemaakt. Daarnaast probeer ik discussies uit te lokken, maar helaas lukt dat niet zo goed. De doelgroep, Veldhoven telt bijna 43.000 inwoners, is misschien toch iets te klein.”

Wellicht heeft het er ook mee te maken dat je blog niet zo makkelijk is te vinden op de site? Als je op de Veldhoven-pagina kijkt zie je meteen een boel nieuwsberichten, maar pas helemaal onderaan staat een kleine banner voor je blog.
“Het klopt dat de weblogs moeilijk te vinden zijn. Dat ligt vooral aan de uniforme indeling die alle Wegener-kranten moeten aanhouden. Dat maakt de plaatsing van een banner op een prominente plaats op de website onmogelijk. Onze internet-redactie probeert hier nog een oplossing voor te verzinnen. Maar juist omdat er zoveel blogs zijn, waarvan een aantal niet aan een specifieke pagina zijn gekoppeld. ligt dat technisch nogal gecompliceerd.”

Hoe zie je de relatie tussen je blog en je berichtgeving?
“Die twee staan wat mij betreft dicht bijelkaar. Ik blog vrijwel altijd over onderwerpen die op de een of andere manier ook in de papieren krant aan de orde zijn gekomen.”

Zou je de nieuwsberichtgeving op de site kunnen vervangen door bloggen?
“Ik denk dat de blogs aanvullend zijn op feitelijke berichtgeving. Ik zie niet goed hoe je tal van – vaak kleinere – nieuwsfeiten in een weblog zou moeten samenvatten. De blog biedt meer vrijheid. Mijn laatste blog, over een landelijke rel rond het papegaaien-opvangcentrum in Oerle, is een voorbeeld van het doel dat ik eerder omschreef: niet alleen aanvullend op het nieuws, maar ook de lezer een kijkje bieden in de journalistieke keuken.”