Serie: de bloggende journalist (2)

Bloggers en journalisten. Die combinatie zorgt nog regelmatig voor discussie. Maar inmiddels zijn bloggende journalisten al lang geen zeldzaamheid meer. Tijd voor een serie om een indruk te krijgen van de bloggende journalistiek in Nederland. Aflevering 2: het misdaadblog van Fleur Besters, politieverslaggever van het Eindhovens Dagblad.

Was jij de eerste met een blog op de site van Eindhovens Dagblad?
“Ik ben geloof ik wel de eerste geweest die er over is begonnen. Ik heb in 2005 ook al een aantal dagen blogs bijgehouden over de deelname van PSV aan de Champions League. Ik ben toen met supporters meegereisd naar Lyon en Milaan en blogde als relatieve voetballeek vanuit dat standpunt de hele dag en avond door over alle kleine wetenswaardigheden rond die wedstrijden. Dat leverde wel tien of meer korte stukjes op. Het zou tegenwoordig denk ik al bijna onder twitteren vallen. Die stukjes vatte ik dan samen voor de papieren krant. Ik heb rond de burgemeestersverkiezing in Eindhoven ook een dag vanuit de stemlokalen geblogd, ik reed de hele stad rond en maakte telkens een foto en stukje met de laatste menselijke nieuwtjes vanuit de stemlokalen.”

Hoe is je misdaadblog ontstaan?
“Ik heb onze multimediaredactie begin 2008 gevraagd naar de mogelijkheden om te bloggen en ben om de swing te krijgen aanvankelijk ‘onder water’ begonnen. De techniek is vervolgens in orde gemaakt, waarna meer bloggers zijn aangetrokken. De voetbalcollega’s mochten uiteindelijk met hun Van de Herdgang iets eerder echt online.”

Op de Nieuwe Reporter schreef je dat een belangrijke drijfveer je onvrede was over het mediabeleid van de politie. Dus min of meer uit noodzaak om aan informatie te kunnen komen die de politie niet geeft. Op wat voor manier heeft het bloggen je berichtgeving nu veranderd?
“Ik krijg nu meer tips binnen, waar ik de voorlichters meer confronteer. Er is ook een dialoog met de lezers aan het ontstaan, maar dat kost ook tijd. Ik hoor tijdens het werk op straat vaak reacties op mijn blogs, ook van agenten en zeker niet altijd negatief! Agenten vinden het zelf soms ook vervelend dat ze niet zomaar met media mogen praten, ze zijn echt heel erg bang voor een reprimande. Ik merk zeker dat de voorlichters zich mijn kritiek aantrekken, ze zijn er niet blij mee natuurlijk. Ik heb er toch een soort van ‘wapen’ bij en kan nu eerlijk uitleggen waarom we bepaalde dingen misschien pas later of niet kunnen brengen. Lezers kunnen soms zelfs zien hoe lang een antwoord op zich laat wachten, dan schrijf ik er bij wijze van spreken op maandag over op de blog en komt er op donderdag pas duidelijkheid. Ik waak wel voor ‘politie pesten’, want er is op zich een redelijk goede relatie. Het is niet altijd de schuld van voorlichters dat informatie lang op zich laat wachten of zelfs nooit komt. Ik ben al met al ontzettend blij met mijn blog, vind het erg leuk om te doen, kan er veel in kwijt en vind het erg leuk om mijn lezers bij mijn werk te betrekken.”

Zie je nog verbeteringen voor het concept van weblogs voor ED?
“Mensen lezen mee, maar reageren opvallend genoeg zelden op de blog zelf. Ik wijt dat ook aan de code die wat ongelukkig na de reactie in een apart scherm moet worden ingevoerd, we gaan kijken of we die een week uit kunnen zetten, om te zien of het dan verbetert en we toch niet teveel spam binnenkrijgen. Ik denk bovendien dat we er wellicht teveel hebben.”

Ben je tevreden met de plek van de weblogs op de site van ED?

“Ik promoot mijn blog regelmatig, zowel op de ED-site als op andere sites (zoals 112brabant.nl en soortgelijke brandweersites). Daarnaast plaats ik verwijzingen bij artikelen in de krant en op de site. Er is ook een button op de site, maar omdat er vrij veel blogs zijn, zou het beter kunnen. Het is uiteindelijk vooral een kwestie van naamsbekendheid. Je moet je onderscheiden en continuïteit bieden. Ik blog nu doorgaans minstens vier keer per week. Bij belangrijk nieuws blog ik ook in het weekeinde of ’s avonds. Het is wat dat betreft ook wel verslavend, je wilt je lezers bijpraten en achtergrond bieden.”

Links
Het misdaadblog van Fleur Besters
Video over misdaadblog van Besters