"Alle Sp!tsverslaggevers moeten microbloggen"

Serie: De bloggende Journalist (8)

Bloggers en journalisten. Die combinatie zorgt nog regelmatig voor discussie. Maar inmiddels zijn bloggende journalisten al lang geen zeldzaamheid meer. Tijd voor een serie om een indruk te krijgen van de bloggende journalistiek in Nederland. Aflevering 8: Bart Brouwers, hoofdredacteur van Sp!ts en blogger op Dodebomen.nl.

Waarom blog je niet op de site van Sp!ts?
“Ik heb twee jaar lang op de site van Sp!ts geblogd over alles wat een hoofdredacteur zoal tegenkomt in het dagelijkse werk. Dat was een prima uitlaatklep, zij het dat ik relatief weinig reacties kreeg en de bezoekersaantallen ook niet heel erg super waren. Dat laatste veranderde op 1 april vorig jaar, toen onze site migreerde naar de nieuwe omgeving: Spitsnieuws.nl. Mijn blog kwam tussen de andere nieuwsberichten te staan, wat helaas niet anders kon in die opzet. Dat betekende een enorme stijging van het aantal lezers, maar meteen ook een gigantische verandering van publiek. Ik kreeg veel reacties, maar de lezers bleken mijn boodschappen totaal niet te begrijpen en al helemaal niet te waarderen.”

Toen ben je meteen gestopt?
“Ik heb het een paar maanden aangezien en ben stug blijven proberen de juiste toon voor het nieuwe publiek te vinden, maar uiteindelijk heb ik de handdoek in de ring moeten gooien. De conclusie was simpelweg dat de gebruikers van Spitsnieuws.nl geen interesse hadden in mijn blogposts. Heel vreemd was dat trouwens niet, als je weet dat Spitsnieuws.nl en Sp!ts inhoudelijk nogal verschillend zijn en het publiek van Spitsnieuws.nl een totaal ander publiek is dan de lezers van onze krant.”

Blog je op Dodebomen.nl als hoofdredacteur van Spits?
“Nee, op Dodebomen.nl blog ik niet als hoofdredacteur van Sp!ts, maar als iemand die geïnteresseerd is in de overgangstijd waarin de gedrukte media zich nu bevinden. ‘Media tussen toen en straks’ is de ondertitel van het weblog. Hoe lang houdt print nog stand? Zijn er online-varianten die – inhoudelijk en commercieel – als volwaardige vervanger kunnen worden gezien? Ik denk dat ik vanuit mijn werk maar ook vanuit de activiteiten die ik daarnaast heb, wel iets te melden heb over dat fenomeen. Vandaar mijn enthousiasme voor dit blog.”

Wat is het doel van Dodebomen.nl?
“De site is een combinatie van het signaleren van trends, het verwijzen naar interessante ontwikkelingen elders en het geven van inschattingen daarover. Die inschattingen komen op de eerste plaats van mijzelf natuurlijk, maar af en toe vraag ik ook externe specialisten om wat bij te dragen. Ik heb trouwens nog een ander weblog, op de site HUmedia van de Utrechtse school voor journalistiek waar ik wel wat meer als hoofdredacteur van Sp!ts mijn gang kan gaan. Maar daar hebben mijn bijdragen wel ook weer een link naar de belevingswereld van jonge, bijna-afgestudeerde journalisten.

Zouden blogs van journalisten van Sp!ts nog een nuttige aanvulling kunnen zijn op de papieren Sp!ts?
“Ja, dat is zeker zo. Sommige redacteuren hebben eigen blogs, dus buiten onze site om. Wat ik graag zou willen is een vaste plek in een vaste Sp!ts-omgeving waar voor elke redacteur een blogruimte beschikbaar is. Maar daarnaast wil ik dat alle Sp!tsverslaggevers gaan microbloggen, twitteren dus. Nu zijn er ook al die dat doen, maar meer vanuit een individuele interesse en op hun eigen naam. Wat ik mooi zou vinden is als we op één centrale account, @spitsredactie bijvoorbeeld, iedereen continu hun laatste nieuwsfragmentjes kunnen laten zetten. Dus niet geautomatiseerd zoals veel andere nieuwsbronnen doen, maar echt tijdens interviews, persconferenties, etc, kortom direct na het ontstaan of ontdekken van een nieuwsfeit. Geef me een of twee maanden om dat voor elkaar te krijgen.”

8 Comments

Add yours →

 1. Mark Rosbergen

  3 februari 2009 — 10:05

  Het concept van @spitsredactie lijkt me leuk, zeker als het als nieuws boven/onder/naast het nieuws gebracht wordt. Hill & Knowlton (mijn werkgever) heeft net een onderzoek gedaan naar het gebruik van online media door journalisten. 8% van de ondervraagde journalisten gebruikt wekelijks of vaker een microblog als Twitter, dat verbaasde me nogal.

 2. Alexander Pleijter

  3 februari 2009 — 11:01

  Interessant dat onderzoek. Wanneer is het gedaan? En zou ik eraan kunnen komen?

  Waarom verbaast die 8% je trouwens?

 3. Mark Rosbergen

  3 februari 2009 — 11:36

  afgelopen maand gehouden, 90 journalisten hebben een online vragenlijst ingevuld. we zijn nu het rapport aan het opstellen, het resultaat zal ik je sturen.

  die 8% verbaast me omdat ik op Twitter relatief veel journalisten zie en er zelfs ‘journalisten-op-Twitter-borrels’ zijn. maar dat is blijkbaar nog een erg kleine groep

 4. Ik denk dat het tot nu toe vooral jonge-, of nieuwe media journalisten zijn die zich ‘op’ twitter begeven.

  De rest volgt vast een keer.

 5. Alexander Pleijter

  3 februari 2009 — 13:52

  @Mark: Interessant, ik kijk ernaar uit.

 6. Best een leuk idee, maar die enkele keer dat ik een Spits doorblader staan er voor het grootste gedeelte bewerkte ANP- berichten in. Dus zo spannend zal die twitteraccount niet worden…

 7. @Daan: het aandeel ANP en andere persbureaus in Sp!ts beslaat gemiddeld 25 à 30 procent van het hele redactionele deel. De rest maken we zelf. Dat is – zeker gekoppeld aan de hoeveelheid nieuwsonderwerpen die nooit de krant haalt maar waar wel een redacteur mee bezig is geweest – een prima basis voor een heel interessante twitterfeed.
  Maar laten we eerst zelf maar eens de daad bij het woord voegen, dan kan het publiek zelf oordelen.

Geef een reactie