ANP-verslaggever live vanuit de rechtszaal

Vorige week kondigde Sp!ts-hoofdredacteur Bart Brouwers aan dat hij van plan is om zijn verslaggevers via Twitter live verslag te laten doen van persconferenties, interviews en andere nieuwswaardige zaken. ANP-verslaggever Jacco de Boer ging de Sp!ts-reporters gister voor met een live Twitter-verslag van een rechtszaak in Leeuwarden.

Hoe kwam je op het idee voor deze Twitter-verslaggeving van een rechtszaak?
“Onderdeel van mijn werk is het correspondentschap voor het ANP. Mijn aantekeningen maakte ik altijd al op mijn telefoon, das handig bij het uitwerken. Dus opeens dacht ik: Ik kan die rechtszaak morgen ook wel twitteren, zo heb ik nog steeds aantekeningen en iedereen kan het volgen. Bovendien was er best wat belangstelling voor deze zaak in Friesland. Bovendien hou ik van pionieren, ben sinds 1992 actief in nieuwsgroepen, en de rand opzoeken, want er is geen afspraak over live twitteren tijdens een rechtszaak.”

Hoe is het je bevallen?
“Het was fantastisch om te doen eigenlijk. Je moet natuurlijk wel journalistieke bagage hebben wil je goed verslag kunnen doen. Dus het kwam er wel op aan. En je kan dingen kwijt over de sfeer en de boel meer duiden of een persoonlijk tintje geven. En de tijd gaat veel sneller, want verhoren of betogen kunnen ook tergend lang duren. Nadeel is dat je wel snel spelfouten maakt, en je als je veel info tegelijk krijgt je het moet verwerken, onthouden en in 140 tekens moet proppen. Maar om tot de kern te komen is het eigenlijk een hele goede training.”

Heb je enig idee hoeveel mensen het verslag hebben gevolgd?
“Ik heb nu 143 volgelingen. Dat zijn er 39 meer dan voor het rechtbankverslag. Dus een minumum van veertig zullen het hebben gevolgd. Maar dat zullen er vast meer zijn. Ik kreeg telefoontjes van mensen die wel gekeken hebben maar zelf geen Twitter-account hadden. Mijn tweets zijn openbaar, vandaar. Dus een maximum aangeven is onmogelijk.”

Hoe waren de reacties?
“De reacties waren positief. Ik heb zeventig replies en drie direct messages ontvangen. Van ‘leuk’ tot ‘harstikke spannend dit, ik kom niet meer aan werken toe’. Dat is wel de teneur, mensen vonden het echt heel spannend. Dan is het wat mij betreft geslaagd. Negatieve reacties waren dat het wel veel info was als je het niet wou volgen. Die mensen hadden liever dat ik er een apart account voor had aangemaakt.”

Het smaakt dus naar meer?
“Het lijkt me geweldig om Twitter-verslagever te worden en door het land te scheuren met als wapen mijn mobiele telefoon en Twitter-account. Je zou het haast ‘reality-journalism‘ kunnen noemen.”

’s Avonds typte Jacco de Boer het volgende ANP-bericht:

4 Comments

Add yours →

 1. ‘Reality-journalism’? Hmm…ik dacht dat altijd al iets van een journalistiek streven was. 🙂

  Maar de toegevoegde waarde zit hem (net zoals bij coveritlive) toch vooral in de sfeerbeschrijvingen en persoonlijkere bijdrages. Hoewel het ANPtje voor mij in dit geval ook snel en voldoende is (máár, interessant voor een niche)

  Ik benieuwd naar het Sp!ts twitter verslag van de Wilders vlucht vanmiddag.

 2. Niet echt uniek. De Twentsche Courant Tubantia deed dit al in november 2008 met meerdere rechtzaken. Twitter is niet functioneel genoeg hiervoor. Coveritlive is een veel bruikbaardere tool.

  Zie hier

  Overigens zitten er interessante ethische dilemma’s aan. Zo moeten getuigen onbevooroordeeld de rechtszaal in gaan voor hun verhoor. Met een live-blog kunnen ze echter buiten de rechtszaal meelezen, waardoor ze niet meer onbevooroordeeld zijn.

 3. @Simon Radio online had het nagevraag bij de Raad voor Rechtspraak geloof ik, en die hadden er geen problemen mee.

Geef een reactie