Geen angst voor burgerjournalisten

Etmaal van de Communicatiewetenschap 2009

Burgerjournalisten zijn een nuttige aanvulling op de professionele journalistiek. Ze zorgen ervoor dat berichtgeving vollediger is. Maar de naam ‘journalistiek’ zijn ze niet waard. Want ze maken fouten en kunnen geen onderscheid maken tussen feiten en opinie. Professionele journalistiek blijft dus broodnodig.

Dit zijn de conclusies van een webenquête die Rozane de Cock hield onder Vlaamse beroepsjournalisten. 110 journalisten reageerden op stellingen die gingen over zogeheten ‘burgerjournalistiek’: burgers die zich bezighouden met het verzamelen en publiceren van nieuws.

Het is verrassend dat journalisten overwegend positief zijn over burgerjournalistiek. Driekwart vindt dat burgerjournalisten een aanvulling zijn op de professionele journalistiek en zodoende zorgen voor een vollediger berichtgeving. Een bedreiging zijn burgerjournalisten ook niet; 97% wijst het idee af dat burgerjournalisten professionele journalisten overbodig zouden maken.

Tegelijkertijd zijn de beroepsjournalisten tamelijk kritisch over burgerjournalisten. Meer dan de helft vindt ze niet objectief, zeventig procent zegt dat ze geen onderscheid kunnen maken tussen feiten en opinies, en tachtig procent meent dat burgerjournalisten makkelijker fouten maken.

Dat zijn niet zulke verrassende cijfers. Uiteraard vinden professionals dat zij hun werk beter doen dan amateurs. Maar niet het algemene beeld – namelijk dat journalisten in meerderheid burgerjournalisten niet als serieuze bedreiging zien – is interessant, maar vooral de journalisten die een afwijkende mening hebben. Want bijna de helft van de beroepsjournalisten vindt burgers objectief genoeg en bijna een kwart vindt dat burgerjournalisten best onderscheid kunnen maken tussen feiten en opinie.

Er lijkt een waterscheiding te zijn tussen journalisten die positief zijn over burgerjournalisten en journalisten die kritisch zijn. Maar wat zit daar achter? Uit het onderzoek blijkt dat jonge journalisten niet anders over burgerjournalistiek denken dan oudere journalisten. Ook het medium waarvoor een journalist werkt maakt geen verschil.

Wat zou dan de reden zijn dat sommige journalisten positief zijn gestemd over de kwaliteiten van burgerjournalisten, en andere journalisten niet? Wellicht ervaring met burgerjournalisten? Lijkt me aardig om eens een vervolgonderzoek aan te wijden. Wellicht heeft ondertussen iemand anders nog suggesties om het verschil te verklaren?

Ondezoeker Rozane de Cock is verbonden aan het Leuven Center for Media Culture and Communication Technology. Ze presenteerde dit onderzoek tijdens het Etmaal van de Communicatiewetenschap op 12 en 13 februari 2009.

4 Comments

Add yours →

 1. Melissa Janssens

  22 februari 2009 — 20:29

  Hallo,

  Ik ben Melissa Janssens en maak een opdracht over burgerjournalistiek. De cijfers van dit onderzoek zouden een heel mooie aanvulling zijn. Ik heb al een e-mail gestuurd naar de Rozane De Cock, maar ik krijg geen antwoord. Waar hebt u deze informatie gevonden?

  Mvg

 2. Alexander Pleijter

  23 februari 2009 — 14:41

  Hoi Melissa,

  Ik heb het paper gekregen op het Etmaal van de Communicatiewetenschap. Als je het wilt ontvangen dan moet je me even mailen a.pleijter[@]gmail.com.

 3. “Want ze maken fouten en kunnen geen onderscheid maken tussen feiten en opinie. ”

  Volgens mij kan niemand dat meer, minst van iedereen journalisten. Het is een direct gevolg van subjectivism. Als objectieve waarheid niet bestaat, worden feiten als bij toverslag vanzelf … persoonlijke mening! Welkom in het postmodernisme!

 4. A propos, de laatsten die zich kunnen permitteren te klagen over de nieuwe media zijn de mainstreamers. Er zijn landen in de wereld waar de onafhankelijke journalistiek volledig failliet is verklaard. In Nederland kunnen ze nu nog wel wegkomen met hun subjectieve meningen, tot de Nederlander ook de nieuwe media ontdekt. Dan is het hier ook afgelopen.

Geef een reactie