“Elke journalist een eigen tv-kanaal”

Sinds vorige maand is Nederland een televisiezender rijker: Wannano.tv. Ben je de zender tijdens het zappen nog niet tegengekomen op je televisietoestel? Dat kan kloppen, want Wannano.tv is  online televisie. Het is een project van Steven de Winter, voorheen correspondent en chef van de buitenlandredactie van NRC Handelsblad en radio- en tv-documentairemaker (onder meer voor VPRO’s buitenlandprogramma Diogenes).  En nu dus aan de slag met internettelevisie: “Het is een journalistiek experiment. Ik noem het ‘micro-tv’. “

Wat is Wannano.tv? Een soort YouTube?
“Wannano.tv is een micro-tv-kanaal. Micro in een betekenis als in micro-krediet. Het is de meest rudimentaire vorm van visuele informatieoverdracht. Iedere journalist, iedere gemeente, ieder bedrijf kan zijn eigen micro-tv-kanaal beginnen.”

Wat is het doel van dit experiment?

“Ik wil laten zien dat totaal onafhankelijke journalistiek mogelijk is. De webcams en de verbindingen zullen steeds beter en goedkoper worden. De kwaliteit van het beeld zal dus steeds professioneler worden. Het doel is ook om samen met de Wannano.tv-community onderzoeksjournalistiek te bedrijven. Ik wil een virtuele redactie vormen en die vervolgens coachen. Zo zouden we interessante dingen boven water kunnen krijgen. Maar eerst zal Wannano.tv op eigen kracht een reputatie moeten verwerven. ”

Ik heb zitten kijken naar het videogesprek met Kees Buijs. Drie keer tien minuten. Dat is een hele zit. En allemaal onversneden. Het is wel een soort van rudimentaire televisie. Is dat het concept van Wannano.tv?

“Gesprekken zijn als live studiogesprekken. Er wordt dus niet geëdit. Wat mij betreft mogen gesprekken best wat langer duren. We knippen ze altijd op in stukken van maximaal tien minuten.”

Is die rudimentaire benadering ook een soort van aanklacht tegen de journalistiek op televisie?

“Wannano.tv is geen aanklacht tegen de journalistiek op televisie. Wat overigens niet wegneemt dat ik de kwaliteit van de journalistiek op de televisie wel heel erg vaak abominabel vind.  Maar ik ben niet zo van de aanklachten. Ik wil toegevoegde waarde leveren voor een specifieke doelgroep. En als Wannano.tv eenmaal wat bekender is, kan ik ook eens een keer een bijzondere documentaire via de site zichtbaar maken. Kortom het kan nog alle kanten uit gaan.”

Wat kunnen we binnenkort verwachten op Wannano.tv?

“Deze week komen er in elk geval twee Skyped Encounters bij: met Jan Marijnissen over staatsteun voor de pers, en met Lars Hedegaard, de president van de International Free Press Society, de club die cartoonist Nekschot naar Denemarken haalde.  En er zullen gauw nog meer Skyped Encounters komen.”

Hoe zie je de toekomst van journalistieke internettelevisie?

“Ik vind het wel een grappige gedachte als straks meer journalisten hun eigen micro-tv-kanaal hebben met ieder zijn eigen specialiteit, zodat de nieuwsconsumenten straks door te kiezen uit verscheidene micro-tv-kanalen, hun eigen actualiteitenprogramma kunnen samenstellen.”

Update 25 mei 2010

Inmiddels werken de links naar Wannano.tv niet meer.  Op mijn vraag of het project ten einde is, liet Steven de Winter via email weten: “Het project is niet ter ziele. Maar ik besteed er veel te weinig tijd aan. Dat de links niet meer werken, komt omdat ik ben afgestapt van de Wannano.tv. Het heet nu Thenotion.tv. De site opent ook niet meer met tv, maar met het blog. Ik ben doende met een wat groter verhaal voor een boekje over de toekomst van de media. Als dat klaar is staat er eindelijk weer wat actueels op.”

3 Comments

Add yours →

 1. Adelei vd Velden

  4 april 2009 — 15:46

  Heel interessant. Dit doet denken aan Bloggingheads.tv. Ik ben erg blij met de lengte van de bijdragen: dit soort onderwerpen vraagt om verdieping en dat mag tijd kosten!

 2. Er is op de aangegeven links nu niks meer te zien. ter ziele gegaan dus…

 3. Alexander Pleijter

  25 mei 2010 — 20:44

  @Voor: bedankt voor je opmerkzaamheid. Ik heb Steven de Winter gevraagd wat de status van het project is en zijn antwoord heb ik als update aan het bericht toegevoegd.

Geef een reactie