Met de krant is het binnenkort afgelopen. Dat is de indruk die achterblijft na het lezen van het artikel ‘As cities go from two papers to one, talk of zero’ dat afgelopen week in The New York Times verscheen. Nog altijd lezen miljoenen mensen hun dagelijkse krantje, maar het aantal lezers slinkt zienderogen. En ook adverteerders laten het steeds vaker afweten. Dat brengt talloze kranten in de problemen. The New York Times Brengt het slachtveld in kaart met een infographic.

In een oogopslag is te zien dat een heel leger Amerikaanse dagbladen de afglopen drie jaar meer dan tien procent van hun oplage hebben verloren. Ook in de VS is het inmiddels uitzonderlijk dat in een stad meer dan één krant verschijnt. Iets wat in Nederland al heel normaal is.

Op de kaart zijn enkele blauwe cirkels te vinden. Dat zijn de spaarzame lichtpunten van – voornamelijk kleine -kranten die hun oplage nog hebben zien groeien.