“Jatten doen alle media”

Dinsdag 24 maart verscheen een juichend persbericht over Nieuwslog, een site die vaart op het idee van burgerjournalistiek. Het bericht maakt melding van een snelgroeiend publiek, een toenemend aantal vrijwillige redacteuren en een opvallend hoog niveau. Op De Nieuwe Reporter verscheen prompt een venijnige reactie. Kern van de kritiek: het grootste deel van Nieuwslog bestaat uit “bij elkaar ‘gejatte berichten’ uit de gevestigde berichten” en “van grammatica hebben onze burgerjournalisten ook geen kaas gegeten.” Wat vindt Kees van Mourik, de directeur van Nieuwslog van de verwijten? “Jatten is wat gevestigde media ook doen.”

Nieuwslog bestaat momenteel een jaar. Het idee van de site is dat niet journalisten een selectie van het nieuws maken, maar vrijwillige redacteuren – de ‘nieuwsloggers’ – die zijn gespecialiseerd in een bepaald onderwerp. Elke ‘nieuwslogger’ houdt een eigen pagina – een Nieuwslog – bij over zijn of haar onderwerp. Zo zijn er Nieuwslogs over Amerika, televisie, vogels, Feyenoord en nog een hele trits aan onderwerpen. Een algoritme berekent welke bijdragen op een bepaald moment het belangrijkst zijn en die komen op de hoofdpagina van Nieuwslog.

Een blik op de bonte verzameling aan Nieuwslogs maakt snel duidelijk dat er en masse geput wordt uit andere media. De kritiek dat de site bestaat uit jatwerk lijkt dus logisch. Ik ben benieuwd naar de reactie van Kees van Mourik, initiatiefnemer en directeur van Nieuwslog.

Bestaat Nieuwlog inderdaad uit het jatten en rondpompen van nieuwsberichten?

“Er wordt bij Nieuwslog inderdaad gebruik gemaakt van andere nieuwsbronnen, zoals in alle media het geval is. Dat is heel normaal in de journalistiek. Jatten is wat gevestigde media ook doen. Ik kom heel vaak berichten in kranten tegen die een vertaling zijn van stukken uit Engelse en Amerikaanse kranten, zonder dat dat erbij staat.”

Wat is dan de toegevoegde waarde van Nieuwslog?

“Er zitten nieuwsloggers bij die enkel jatten en rondpompen, maar de meeste nieuwsloggers selecteren het nieuws nauwkeurig en voorzien het van extra commentaar of extra feiten. Vaak is een nieuwslogger niet de creëerder van het nieuws, hij verzamelt het en maakt het interessanter voor zijn specifieke doelgroep.”

Het lijkt er anders niet op dat nieuwsloggers berichten aanvullen met extra feiten of nog eens extra checken.

“Ons eerste doel is selectie. Belangrijk is dat een nieuwslogger het nieuws bijhoudt over zijn onderwerp, waardoor een zeer interessante collectie artikelen ontstaat die zeer relevant is voor een specifieke doelgroep. Daarnaast kunnen ze een opinie of extra informatie toevoegen. Dat zou nog wel vaker mogen gebeuren.”

Het deskundige commentaar op het nieuws lijkt nogal beperkt. Werkt dat concept dan toch niet zo goed?

“Het concept werkt goed, ook al is de eigen inbreng soms beperkt. Goed lopende Nieuwslogs zoals Ajax, Nintendo WII en Medisch trekken een erg groot publiek. Er is veel behoefte aan nieuws bijgehouden door één of meerdere nieuwsloggers over één onderwerp. De journalistieke waarde van een artikel is vaak niet het belangrijkste criterium voor het brengen van nieuws. Actualiteit en relevantie zijn vaak doorslaggevend.”

Wie zijn eigenlijk de nieuwsloggers? Ik kan nergens een bio of zoiets vinden van de nieuwsloggers. Hoe deskundig zijn ze?

“De deskundigheid van de nieuwsloggers blijkt uit de artikelen die ze brengen. Je moet eerst minimaal tien artikelen schrijven voordat je überhaupt met je artikelen in de internetkrant komt. Pas na goedkeuring van een nieuwslog wordt je getoond in de internetkrant. Er zijn ook nieuwslogs die nooit in de internetkrant komen. Deze nieuwsloggers blijven het nieuws brengen op hun eigen subdomein.”

Waarom komen die nooit in de internetkrant?

“Dit zijn nieuwslogs die bijvoorbeeld onvoldoende kwaliteit leveren of niet actueel genoeg zijn. Daarnaast kan het ook een onderwerp zijn dat niet interessant genoeg is voor een nationaal publiek, neem bijvoorbeeld het nieuws van een basisschool of van de lokale voetbalvereniging. Men mag voor deze onderwerpen wel een nieuwslog aanmaken, maar het wordt dan hun eigen krant. Met alle nieuws faciliteiten die je nodig hebt, zoals een automatisch nieuwsbrief en rss feeds.”

Wat vind je van alle kritiek op Nieuwslog?

“Je kan een hoop kritiek hebben, en een hoop van die kritiek is ook wel terecht. Maar ook kranten zijn niet van de ene op de andere dag ontstaan. En ook daar gaat niet alles goed. Nieuwslog is een experimenteel project, dit is niet het eindstadium. We leren steeds bij en zijn voortdurend bezig met verbeteringen van het concept.”

Waarom is de kritiek zo fel?

“De reacties op dit soort initiatieven zijn voorspelbaar. Die kan je vergelijken met de vroege reacties van journalisten op internet. Journalisten zien het als een bedreiging.”

Zie jij Nieuwslog als serieuze burgerjournalistiek?

“Journalistiek bestaat uit twee belangrijke principes: hoor-wederhoor en het checken van de feiten. In de serieuze media gebeurt dat vaak ook niet. De term burgerjournalistiek wordt nu eenmaal gebruikt voor dit soort projecten, maar ik zou hem zelf niet verzonnen hebben. Het is hooguit journalistiek in de betekenis van nieuws selecteren en brengen.”

5 Comments

Add yours →

 1. Ha Alexander,

  Volgens mij is het grootste probleem hier niet deze website maar het feit dat de zogenaamd serieuze media klakkeloos persberichten overnemen, zonder de feiten te controleren. Daarnaast vind ik heel de discussie over de ‘burgerjournalistiek’ zoals die de laatste jaren in de media gevoerd wordt, volstrekte nonsens. Daarbij valt mij op dat er steeds maar vanuit de oude media met een beschuldigend vingertje naar initiatieven die nieuws verzamelen c.q. nieuws op eigen wijze brengen op het internet wordt gewezen, als een van de, zo niet de belangrijkste reden dat kranten hun abonnees verliezen. De strijd zou gaan tussen gratis informatie van vrijwilligers, de zogenaamde burgerjournalisten en de betaalde professional. Terwijl het in werkelijkheid gaat om de kwaliteit van het gebodene. En aangezien kranten er voortdurend op betrapt wordend dat zij hun bronnen niet voldoende verifiëren of hoor/wederhoor zeer beperkt c.q. selectief toepassen, wordt het verschil in nieuwswaarde tussen de initiatieven van particuliere bloggers en de media steeds kleiner. En dan is de vraag voor de consument, betalen of niet betalen voor min of meer dezelfde informatie natuurlijk simpel beantwoord. Bovendien werkt de huidige, slechte aanpak van de kranten ook in de hand dat het idee ontstaat dat iedereen journalistiek kan beoefenen, en dat het weinig meer behelst dan een persberichtje ombouwen of gewoon overnemen. Hand in eigen boezem dus, bij de oude media en onmiddellijk stoppen met ANPfeeds en agendajournalistiek. 🙂

  Voor wat betreft meneer Van Mourik, tja. Ik vind het een pretentieus project in de zin dat het wordt ‘verkocht’ als een journalistiek project maar daar in de uitgangspunten al niet aan voldoet. Prima om een verzamelsite voor themablogs te beginnen, maar doe niet of het nieuw of bijzonder is. Blogo doet dat al sinds 2005, om maar iets te noemen.

  Groet,
  Gigi

 2. Jatten doet inderdaad iedereen. Maar bij de Wii nieuwslog wordt nieuws juist niet letterlijk overgenomen en wordt het op een eigen manier geschreven met een eigen mening.

 3. Overigens heeft de auteur hier goede en kritische vragen gesteld aan Kees. Nieuwslog is natuurlijk nog niet op zijn best maar zoiets heeft tijd nodig! Over een tijdje kan er geselecteerd worden op echt goede nieuwslogs zoals Ajax, Wii, Medisch etc.

 4. Goeie reactie Gigi, tot op het punt dat je meneer van Mourik (ik dus) noemt. Nieuwslog is sinds een jaar Nieuwslog en daarvoor 2 jaar Blieb (eerste fase van het project) en bestaat dus ook al ruim 3 jaar. Nieuwslog zijn geen themablogs, maar Nieuwslogs over een thema. Het gaat dus over nieuws, daar waar een weblog of themalog dat niet hoeft te zijn. En bovenal staat in het artikel van Alexander (weliswaar aan het einde, dus mogelijk was het stuk te lang om je aandacht erbij te blijven houden) dat ik het geen journalistiek zou willen noemen! Net als Metro of spits geen journalistieke producten zijn, maar wel een duidelijke vraag in de nieuwsbehoefte invullen, daar waar kranten dat in toenemende mate niet meer doen.

Geef een reactie