Bloggers willen ethische code

De mensheid blogt er tegenwoordig lustig op los. Over journalistiek, maar ook over huisdieren, kinderen, vakanties, het laatste nieuws en noem maar op. Iedereen kan het en lijkt het ook te doen. Wordt het niet eens tijd om die online spaghetti wat te reguleren? Met bijvoorbeeld een code voor bloggers? Onderzoekers legden die vraag voor aan de bloggemeenschap en wat bleek: de meeste bloggers willen een ethische code.

Het onderzoek

Het onderzoek richtte zich op mensen met een eigen blog. Het maakte niet uit waar dat blog over ging, of het nou de kat van de buren was of de economische situatie in Ivoorkust.

De onderzoekers verstuurden zo’n zesduizend mails waarin ze bloggers uitnodigden om de online vragenlijst in te vullen. Uiteindelijk kregen ze respons van meer dan twaalfhonderd bloggers.

Ethisch code nodig?

Een van de enquĂȘtevragen was: is een ethische code voor bloggers nodig? Niet eerder werd die vraag aan zo’n groot aantal bloggers voorgelegd in een onderzoek.

En wie schetst mijn verbazing: meer dan de helft van de bloggers vindt zo’n code nodig. En nog opvallender: mensen die bloggen over hun persoonlijk leven (hun kinderen huisdieren, vakanties, etc.) vinden zo’n code net zo belangrijk als mensen die bloggen over niet-persoonlijke zaken, zoals de economie, politiek of wetenschap. In beide groepen ligt het aantal voorstanders rond de 55%.

Het aantal tegenstanders is verrassend laag. Een kwart van de persoonlijke bloggers is tegen een code. Onder de mensen die bloggen over niet-persoonlijke zaken is het aantal tegenstanders nog wat groter, namelijk zo’n dertig procent.

Wat voor code?

De vraag blijft vervolgens waarom bloggers zo’n code willen. En wat moet er in zo’n code komen? Dat zijn vragen die de onderzoekers de bloggers niet hebben gesteld. Jammer genoeg, want dat blijft nu een prangende vraag: waarom willen zoveel bloggers een code?

Het onderzoek is gepubliceerd in de juni-editie van het wetenschappelijke tijdschrift New Media & Society: Cenite, Detenber, Koh, Lim & Soon (2009): Doing the right thing online: A survey of bloggers’ ethical beliefs and practices.

5 Comments

Add yours →

 1. Carlo Hagemann

  28 mei 2009 — 07:51

  Even een saai vraagje, maar hoe is die vraag geformuleerd?

  groet,
  Carlo

 2. @Carlo: voor zover ik kan opmaken uit het artikel was dit de vraag: Do you think a blogging ethics code is needed?

  Helemaal zeker ben ik niet, want de vragenlijst zit niet bij het artikel. Gebeurt eigenlijk nooit, maar is eigenlijk vreemd voor de transparantie van wetenschappelijk onderzoek.

 3. Je mag bij dat soort onderzoeken best rekening houden met een ‘beetje’ bias.

  Slechts een vijfde van de aangeschreven bloggers heeft gereageerd en op de een of andere manier heb ik het gevoel dat de kans aanwezig is dat iemand die zichzelf, sorry… ik bedoel natuurlijk het bloggen… niet belangrijk genoeg vindt om aan zo’n onderzoek mee te doen, ook niet zit te wachten op een ethische code.

  Verder vraag ik me af of ik een tegenstander van Limburg kan worden genoemd als ik geen behoefte heb om in Limburg op vakantie te gaan. 😉

  Groeten, Miriam

 4. @Miriam: daar heb je helemaal gelijk in. Er zaten nog meer vragen in die vragenlijst. En die gingen over allerlei ethische onderwerpen. Bloggers die dat geen bal interesseert zullen waarschijnlijk afhaken tijdens het invullen of helemaal niet beginnen aan het invullen.

 5. Ik ben zelf een Belgische blogger. Behalve het bloggen heb ik nog 2 andere sites. Een puur familiale gezinssite en een site waar ik kortverhalen schrijf. Dus, in totaal 3 sites. De gezinssite is niet gelinkt aan Google, de andere 2 wel. Wat je vertelt of nonsens verzint is een persoonlijke kwestie. Kwaliteit bepaalt altijd een ander, maar in de eerste plaats moet je zelf wel eens goed nadenken. Ik kan mezelf geen ethische code opleggen, want dan doe ik aan zelfcensuur. Gezien ik geen professioneel ben, dan vraag ik me af waarom bloggers dit graag zouden willen. Er is genoeg ‘pulp’ te lezen. En wat je niet interesseert, dat lees je niet, klik je weg of je gaat er diagonaal over. Wat mij wel zou storen is dat je een blog tegen komt, waarbij iemand constant een ander persoon ‘lastig’ zou vallen. Zo iets kan je onmogelijk bestraffen, tenzij de persoon de blogger kent en klacht indient bij de politie.
  Ik vind dat men over alles mag en kan schrijven als amateur, maar het moet duidelijk zijn wat je doelgroep is, wat het concept is van je blog. In mijn fantasieblog is er een doorluik met een waarschuwing. Dit heb ik bewust gedaan. Omdat het fantasie is, is er ook geen directe reden met een werkelijkheid. Tenzij iemand het zo zou opvatten, wat niet echt de bedoeling is. Als amateur schrijf ik zelf onderwerpen voor andere sites. Als organisaties of mensen dit vragen, dan ben ik van mening dat in mijn geval ik geen ethische code nodig heb.

  Vriendelijke groeten,

  Jo

Geef een reactie