Het nut van Twitter voor journalisten

Ene Rsmith9, student journalistiek aan de Amerikaanse Universiteit van Wisconsin, bestudeert de manier waarop journalisten van de New York Times Twitter gebruiken. Geen idee wie deze student is, maar de resultaten die hij meldt op zijn blog zijn interessant genoeg om tot je te nemen. Ik haal er een aantal suggesties uit voor de beginnende twitteraars onder de journalisten die zich afvragen op wat voor manier Twitter nuttig kan zijn.

Promoot je producties

Veel media doen dat al via een algemeen Twitter-account, maar je kan ook via je eigen account je artikelen onder de aandacht brengen van volgers. Op die manier creëer je een schare volgers die belangstelling heeft voor jouw werk.

Vind informanten

In een tweet kan je anderen vragen welke specifieke mensen je zoekt voor een verhaal. In plaats van vrienden, familie en bekenden af te bellen kan je een oproepje plaatsen op Twitter. Zoals Sewell Chan, stadsverslaggever van de New York Times op 30 april deed:

Vind relevante bronnen en informatie

Dat doe je door te zoeken op trefwoorden en hashtags. Daardoor kan je op een eenvoudige en snelle manier actuele onderwerpen researchen. Door zelf hashtags te gebruiken kunnen mensen die geïntereseerd zijn in bepaalde thema’s jouw relevante tweets ook makkelijk vinden. Dat zorgt er weer voor dat mensen die geïnteresseerd zijn in jouw expertise of aandachtgebied je zullen gaan volgen.

Onderhoud contact met collega’s

Via Twitter kunnen jij en je collega’s elkaar op de hoogte houden. Collega’s kunnen elkaar helpen met het vinden van informatie, bronnen en informanten, en wissel je ervaringen, tips en nieuwtjes met elkaar uit.

Creëer een band met je publiek

Een goed Twitter-netwerk levert je een publiek op dat je kunnen tippen over nieuws. Maar ook kritische en nuttige vragen kan stellen, suggesties geven, ideeën aan de hand doen. Zodoende ga je de dialoog aan met je publiek en dat zorgt voor betrokkenheid van je publiek. Want je geeft mensen het gevoel dat ze je kennen en dat je geen ‘ivoren toren-journalist’ bent. Twitter is een wat informelere en directere manier om contact te onderhouden met je publiek. Bovendien kunnen je volgers ook onderling contact met elkaar hebben en met elkaar praten over je artikelen. Kortom, via Twitter kan je een vertrouwensrelatie opbouwen met je publiek.

Ervaringen met twitteren met publiek?

Het laatste klinkt me uiterst ambitieus in de oren. Naar mijn idee volgen twitterende journalisten vooral collega-journalisten. Maar dat zie ik wellicht verkeerd. Bij deze daarom gevraagd: ervaringen van journalisten die Twitter gebruiken voor contact met hun publiek. Hoe gaat dat? Wat levert het op? Graag reacties!

Tips voor beginnende Twitteraars:

Tips voor twitterende journalisten:

3 Comments

Add yours →

 1. Hoi Alexander,

  Ik heb 30 april vanaf de grootste vrijmarkt van Eindhoven getwitterd. De tweets liepen live binnen in een groot blok op de website van het ED. Ik kreeg ook reacties, en heb op verzoek van een van hen ook een foto gestuurd. We hadden de actie van te voren aangekondigd op de site en ik heb de dag erna een sfeerverhaaltje gemaakt voor de krant. Ik twitterde trouwens vanuit een marktkraam. Via de NOkia95 stuurde ik ook steeds foto’s van de vrijmarkt, die zette de internetredactie dan bij het verhaal.
  Ik heb in maart ook getwitterd in de eerste dagen rond het uitkomen van mijn boek Gegijzeld door een psychopaat. Die tweets liepen binnen op mijn weblog en volgens mij ook de site. Dat was een ad hoc idee van de internetredactie, ik wilde zelf wat experimenteren met twitteren en zij pikten dat spontaan op. Ik moet zeggen dat ik dit tot dusver de beste reden om te twitteren vond: ik maakte in korte tijd veel mee, had veel nieuwtjes over media-optredens, uitzendtijden en de boekpresentatie.

  Ik merk wel dat zich nu ‘vreemden’ beginnen aan te melden. Heel aparte gewaarwording, voelt toch heel anders dan dat je voor de krant schrijft.

  groeten Fleur

 2. Alexander Pleijter

  13 mei 2009 — 21:05

  Hallo Fleur, Dank voor je reactie. Weet je of lezers je nu ook volgen op Twitter? En komen ze dan ook met reacties, suggesties, vragen, etc?

 3. Nee, ze volgen het wel denk ik, maar er reageert bijna niemand. Je ziet wel dat mensen het opmerken, dat je van alles op internet doet. Als journalist ben je tegenwoordig alleen (helaas?) niet meer zo anoniem. Het leverde me 30 april trouwens via Twitter wel een ooggetuige in Apeldoorn op uit onze regio.

Geef een reactie