Ik zie, ik zie… Brand!!!

Er is nog niks gebeurd, maar nu al nieuws. In Haarlem en omgeving mogen we de komende tijd “beduidend meer branden” verwachten. De oorzaak? Mensen die door de economische crisis in de problemen raken en huis, auto of bedrijf in de fik steken om verzekeringsgeld op te strijken. Het is een voorspelling van brandweercommandant Frans Schippers, vandaag prominent op de voorpagina van het regiokatern van het Haarlems Dagblad. Moeten we dat nou echt geloven? En waarom is het nieuws?

Waar baseert de commandant zijn voorspelling op? Op eerdere ervaringen: “Begin jaren tachtig was er in Amstelveen, waar ik destijds als brandweercommandant werkte, in een periode van economische neergang sprake van meer brandweerstichtingen.”

Wat ik zou willen weten: om hoeveel brandstichtingen ging het destijds? Vatte half Amstelveen vlam? Of ging het om twee of drie wanhopige types die een lucifer bij hun auto hielden? En hoeveel branden denkt de commandant nu dan te verwachten om te kunnen spreken van ‘beduidend’ meer branden? En bestaat er eigenlijk wel een relatie tussen economische recessie en brandstichting? Vragen die in het artikel niet aan de orde komen.

Wel meldt het artikel dat het Haarlemse verzekeringskantoor Boogaard AssurantiĆ«n de afgelopen maanden geen toename heeft geconstateerd van het aantal claims voor brandschade. Voorlopig lijkt er dus niets aan de hand. Waarom dan zo’n vage voorspelling promoveren tot groot nieuws?

3 Comments

Add yours →

 1. Adelei van der Velden

  11 juni 2009 — 09:44

  De speculatieve journalistiek is enorm populair de laatste tijd. Terechte vragen!

 2. Je hoeft dit natuurlijk niet te publiceren, maar ik vind geen andere manier om iets te laten corrigeren.

  “Er is nog niks gebeurt,…” Ik veronderstel dat ‘gebeurd’ met een ‘d’ is. We maken allemaal tikfouten.

  Met vriendelijke groeten,

  Jo

 3. Alexander Pleijter

  18 juni 2009 — 07:39

  @Jo Verhaeghe: Bedankt voor de correctie, ik heb het aangepast.

Geef een reactie