Krant laat online lezers fors betalen

De tijd van gratis nieuws op internet is voorbij. Althans, als het aan de Amerikaanse krant Newport Daily News ligt. Binnenkort moeten bezoekers van de website betalen voor het nieuws. Sterker nog, online lezers zijn fors duurder uit dan lezers van de papieren krant. Waarom? “Ons doel is om lezers terug te krijgen naar het papieren product”, verklaart uitgever Albert Sherman.

De tarieven van Newport Daily News zijn hoogst opmerkelijk te noemen. Wie de krant thuis in de bus wil ontvangen betaalt jaarlijks $145. Wil je daarnaast ook online de krant lezen? Dan betaal je $245. Vind je dat papier maar ouderwets en wil je alleen op internet het nieuws volgen? Dat kan ook, maar dan moet je wel even diep in de buidel tasten. Voor $345 per jaar ben helemaal bij de tijd met een internetabonnement.

Hoofdredacteur Sheila Mullowney is stellig over de koers die haar krant gaat varen: “We hebben besloten dat we ons echt gaan richten op ons gedrukte product. De krant staat voorop.”

Gaat dat werken in het internettijdperk? Volgens Edward Delaney van het Nieman Journalism Lab is het nog te vroeg voor een oordeel. Toen op 1 juni bezoekers van de site verplicht werden zich te registreren daalde het bezoek aan de site van 1500 naar 500 bezoekers per dag. Dat zal de uitgever en hoofdredacteur een zorg zijn, zij willen dat mensen het web de rug toekeren en de krant weer gaan lezen.

Of dat gaat lukken? Het voordeel dat de krant heeft is het gebrek aan concurrentie. Newport Daily News is de enige krant in Newport County. Maar of dit gaat zorgen voor een oplagestijging?

1 Comment

Add yours →

  1. Adelei van der Velden

    11 juni 2009 — 09:47

    Er is ook een Newport Online … ik voorspel dat het niets wordt!

Geef een reactie