Vorige week vroeg ik me af waarom krantensites en andere nieuwssites niet linken naar NOS-video’s. Of die video’s embedden in hun berichten, want dat mag van de NOS. De aanleiding waren berichten over de Ronde van Spanje die makkelijk verrijkt zouden kunnen worden met een samenvatting  van de etappe in bewegend beeld. Dat redacties dat niet doen heeft verschillende redenen, zo maakt her en der navragen duidelijk.

Allereerst moet ik iets rechtzetten. De aanleiding van mijn vraag was een stuk op de site van De Pers. Ik vroeg me af waarom De Pers in een artikel over Robert Gesink geen link had geplaatst naar een video met de samenvatting van de betrefende etappe. De volgende dag al bleek dat De Pers dat wel doet. Het bericht over de etappewinst van Lars Boom werd aangekleed met enkele video’s. Weliswaar niet van de NOS, maar van het Belgische Sporza. Maar hoe dan ook video.

Video’s en foto’s zijn een must bij De Pers

“Het embedden en koppelen van videocontent doen we veelvuldig”, vertelt Rik Nizet, hoofdredacteur DePers.nl. “Weliswaar niet structureel – het is geen tegeltje aan de redactiemuur waarin staat dat het een gebod is – maar het verrijken van de hoofdverhalen op de site is wel een must. Een redacteur moet meer doen dan alleen platte tekst serveren. Wanneer een onderwerp zich leent voor beeld dan moet daar een video of afbeelding bij. Een lezer gaat anders zelf wel googlen, en waarom dan niet gewoon de deeplink of foto zelf tonen.”

Redenen om geen video’s te embedden

Die logica van De Pers wordt niet door iedereen gedeeld. Andere redacties zijn juist terughoudend in het embedden van video’s van bijvoorbeeld de NOS. Het is voor redacties een bezwaar dat de video’s aangeboden moeten worden in de NOS-videospeler en niet overgezet mogen worden naar een eigen speler. Dat vinden redacties niet alleen rommelig, het betekent ook dat er geen reclame van de eigen adverteerders in de filmpjes kan worden getoond. Het levert dus geen reclame-inkomsten op.

Voor NU.nl telt nog een ander argument, zo legt hoofdredacteur Laurens Verhagen uit: “Als ik op mijn site video’s van de NOS embed, dan help ik de NOS aan bereik. En je weet: bereikcijfers zijn heilig, want bereik is geld.”

Hoe zit dat precies? NU.nl staat te boek als de best bezochte nieuwssite van Nederland. Maar als mensen via NU.nl NOS-video’s aanklikken, bezorgt dat de NOS in de statistieken een flinke stroom extra bezoekers. Met als mogelijk gevolg dat NU.nl niet langer de best bezocht nieuwssite is, wat vervolgens gevolgen kan hebben voor de reclame-inkomsten. “Typisch dus een voorbeeld van iets wat op het eerste gezicht heel aantrekkelijk klinkt, maar waaraan indirect toch een stevig prijskaartje hangt.”

Update 22 september 2009, 21.13 uur

Via Twitter laat Jan van den Oord, redacteur multimedia van het Brabants Dagblad, weten dat zijn redactie geen bezwaren heeft tegen de NOS-video’s en deze dan ook regelmatig op de site plaatst: “Ondermeer met de Tour bood de NOS reportages afzonderlijk aan, die waren prima te koppelen aan kopij op de site.” Het gebeurt bij het Brabants Dagblad niet structureel, maar dat komt vooral door tijdgebrek, zo vertelt Van den Oord: “door krappe bezetting en techniektrubbels heeft embedden van ‘vreemd’ materiaal nu niet hoogste prioriteit.”

Dat tijdgebrek speelt DePers.nl overigens ook parten, vertelt hoofdredacteur Nizet: “Het is een continue afweging die de desbetreffende redacteur maakt. Een redacteur bij DePers.nl moet in staat zijn om te allen tijde een goede balans zien te vinden tussen verrijken en het laatste nieuws brengen. We zijn op de eerste plaats een nieuwssite, dus dat heeft prioriteit.”