Knutselfoto op NU.nl

Regelmatig is NU.nl razendsnel met foto’s van nieuwsgebeurtenissen. Vaak is dat dankzij al die mensen die foto’s maken van ongelukken, branden en ander ongemak, en vervolgens uploaden naar NUfoto. Vandaag ging het flink mis: een nepfoto verscheen bij een bericht op Nu.nl over de brand in het Philipsstadion in Eindhoven.

Het weblog Copytijgers trok aan de bel: de foto die Nu.nl had geplaastst was in elkaar geknutseld. Iemand had een Wikipedia-foto van het stadion gecombineerd met een foto van een brand in een caravanhandel in Mijdrecht, die eerder op NUfoto was verschenen (zie de betreffende foto’s hieronder). Een NU-redacteur had deze montagetruc niet door en plaatste de foto door naar de voorpagina van NU.nl. Inmiddels zijn de foto’s verwijderd van NU.nl en NUfoto.

Is dit nu het grote gevaar voor redacties die gebruik maken van zogeheten ‘user generated content’? Naar mijn idee is dat overdreven. In de grote stroom lezersfoto’s op NUfoto zijn gemanipuleerde foto’s een zeldzaamheid. En ook in de professionele fotojournalistiek zijn legio voorbeelden bekend van knutselfoto’s. En wie weet is het gevaar van fotomanipulaite bij professionele fotografen nog wel groter, omdat zij veel beter zijn met Photoshop?

NU.nl laat zich wel zijn goede kant zien door op Copytijgers – weliswaar wat zuur en met tegenzin – door het stof te gaan. Die openheid valt te prijzen. Dat Copytijgers een redacteur van NU.nl aanvankelijk ten onrechte beschuldigde van fotomanipulatie (terwijl het een ingezonden foto was) en later die beschuldiging weer wegmoffelde, is een lelijke smet op het blazoen van dit blog dat zich graag afficheert als bestrijder van fouten in de media. Lees vooral de reacties op Copytijgers.

2 Comments

Add yours →

  1. Goed stuk dat de gebeurtenis even helder samenvat.

  2. Een groot gevaar zou ik het ook niet noemen. Dit geval laat mooi zien hoe snel dit soort zaken altijd uitkomen op internet. 10 jaar geleden was een krant er gewoon mee weggekomen (hoeveel photoshop foto’s van Jans zijn er geplaatst?).

Geef een reactie