Sjuul Paradijs, hoofdredacteur De Telegraaf

“Ik ben niet van de dode bomen. Ik ben tegen de goeroes die zeggen dat we allemaal dood gaan. Mij hoor niet zeggen dat de kranten doodgaan of juist niet. Dat is allemaal speculatie.”Vanavond sprak Sjuul Paradijs, hoofdredacteur van De Telegraaf, aan de Universiteit Leiden over de media. Hij vuurde met veel bravoure enkele giftige pijlen af. Gericht op de overheid, uitgevers en journalisten.

Pijl 1: Overheid

“We zitten opgescheept met een failliet overheidsbeleid. We zitten met een overheid die jaarlijks met 800 miljoen euro een staatsomroep financiert. Een overheid die vooral linkse media ondersteunt. Die weigert om de publieke omroep reclamevrij te houden. Die de pers muilkorft met een leger aan voorlichters. Die de commerciele omroepen dwarsboomt waardoor alle Nederlandse commerciele omroepen in buitenlandse handen zijn. De overheid jaagt nu als klap op de vuurpijl vier Nederlandse kranten het land uit, recht in de handen van een Belgische courantier.”

“Eerste les: De Telegraaf is de enig overgebleven Nederlandse krant. Door onze aderen stroomt rood-wit-blauw bloed. Belgische courantiers hoeven ons niet te vertellen hoe je een krant maakt.”

Pijl 2: Uitgevers

“Uitgevers hebben de boot gemist op internet. Zie Marktplaats.nl, Nu.nl  en Hyves. Mede door de overheid die belachelijke regels stelt. Maar ook die Nederlandse uitgevers hebben een grote fout gemaakt door zich uit te leveren aan investeringsmaatschappijen. Daar zitten pure technocraten. Die rekenen in fte’s en denken in potten pindakaas die van de lopende band rollen. Maar zo werkt het niet bij kranten.”

“Daarom les twee: vervang technocraten door echte ondernemers. Want die weten dat het draait om journalisten, die alle content produceren.”

Pijl 3: Journalisten

“Godzijdank is de VARA gestopt met het programma De Leugen Regeert. Wat een afschuwelijk programma. Journalisten vertellen daar wat collega’s allemaal niet goed doen. Hoofdredacteuren bekritiseren hardwerkende journalisten. Vreselijk! Daardoor krijgen mensen een negatief beeld van journalisten. Prima beslissing van de VARA om ermee te stoppen!”

“Les drie: Journalisten moeten stoppen om elkaar de maat te nemen en moeten werken aan hun imago. Journalisten verdraaien geen quotjes en het is heus niet zo dat ze feiten niet controleren en zomaar wat opschrijven. Stop de negatieve beeldvorming van journalisten. Journalisten, zorg voor zelfvertrouwen!”