Via Twitter in onderhandeling over embedden NOS-video’s op NU.nl

Gisteravond vond er een alleraardigste discussie plaats op Twitter over mijn bericht van gister over de problemen die NU.nl ziet bij het embedden van video’s van de NOS. De discussie eindigde met de toezegging dat NOS en NU.nl gezamenlijk op zoek gaan naar een oplossing voor dit probleem.

Het ging in de discussie met name over het bezwaar van NU.nl dat het embedden van NOS-video’s op NU.nl de NOS een hoger bereik oplevert. Dat bereik wordt gemeten door STIR en die cijfers zijn belangrijk, want beïnvloeden de advertentietarieven die sites kunnen vragen aan adverteerders. NU.nl wil de NOS niet helpen aan hogere bereikscijfers, omdat dit ten koste kan gaan van hun eigen advertentietarieven.

Hieronder heb ik wat zitten knippen en plakken in de tweets om het belangrijkste uit de discussie inzichtelijk te maken. Aan het woord komen Laurens Verhagen (hoofdredacteur NU.nl), Roeland Stekelenburg (hoofd NOS Nieuwe Media) en Paul Molenaar (voormalig directeur van internetuitgever Ilse Media). Voor de transparantie is elke naam een link naar de betreffende tweet.

Verhagen: “NOS stelt zware eisen bij het embedden. Ik wil geen grote logo’s van mijn grote concurrent op mijn site.”

Molenaar: “Hangt er ook een STIR teller in de embedded player?”

Stekelenburg: “Ja, in de embedded player die we voor het algemene publiek aanbieden zit een teller.”

Verhagen: “Weet dat niet zeker, zal het eens uitzoeken. Destijds stelde de NOS nogal wat eisen aan het embedden, incl. de nodige links.”

Stekelenburg: “Inderdaad, iedereen onder dezelfde voorwaarden. Maar welke voorwaarden bedoel je Laurens?”

Verhagen: “Na het filmpje moesten er links geplaatst worden met titels als ‘meer interessant tournieuws bij de NOS’.”

Stekelenburg: “We hebben je aangeboden een player te maken zonder die links.”

Verhagen: “Ok, dat zou kunnen. Grootste bezwaar is sowieso het bereikverhaal.”

Molenaar: “Met alle publiciteit die bewegingen in STIR met zich meebrengen, kan ik me het bezwaar van Laurens Verhagen dan wel voorstellen.”

Stekelenburg: “Ik snap de dilemma’s heel goed. Misschien moeten we nog eens kijken of we er een oplossing voor kunnen vinden…”

Verhagen: “Daar sta ik altijd voor open! Wat een vruchtbare avond op Twitter…”

2 Comments

Add yours →

  1. Vergaderen per Twitter bespaart blijkbaar veel tijd. Dat zou vaker mogen gebeuren. Cut the crap 🙂

  2. Da’s mooi: cut the crap in relatie tot twitter, het medium dat – vooral door niet-gebruikers, oké – wordt gezien als het crappiest of them all…

Geef een reactie