Gister miste ik de televisie-uitzending van de bergetappe in de Vuelta waarin Robert Gesink een ultieme poging deed om Valverde uit de gouden leiderstrui te rijden. Het was een prachtig gevecht, zo las ik vandaag in de Pers in een adembenemend verslag van mijn favoriete wielerverslaggever Thijs Zonneveld. Maar waar zijn de beelden?

Lees even mee met het spannende fragment uit de Pers:

Eén meter. Klassementsleider Alejandro Valverde kraakt. Lijkt te moeten lossen. Of is het gezichtsbedrog? Twee meter. Niks hallucinatie. Dit is echt. Er zit ruimte tussen het wiel van de gouden trui en het wiel voor hem.Drie meter. Hij zwalkt van rechts naar links. Vier meter. Hij schakelt een tandje kleiner. Gaat staan op de pedalen. Vijf meter. Bijt op zijn tanden. Ploft op zijn zadel. Knijpt zijn ogen samen en concentreert zich op de oranjewitte vlek vlak voor hem. Nog geen halve minuut bedraagt zijn voorsprong in het klassement op Robert Gesink. Een halve minuut – hoeveel is dat in godsnaam? Zeven meter. Valverde kijkt achterom. Paniek in zijn ogen. Hij denkt: puta madre, waar zijn mijn ploeggenoten? Acht meter. De Vuelta glijdt hem langzaam maar zeker door zijn vingers.

Terwijl je leest, zie je het gebeuren. De spanning stijgt per woord. Ik wil het zien. Zelf zien. De beelden uit het televisieverslag. Maar waar? Waar kan ik die vinden? Op de website van de Pers staat bij het verslag van Thijs Zonneveld geen link naar een video. Jammer. Vreemd ook. Dat wordt dus zelf zoeken.

De Pers is niet de enige. Ook de Volkskrant, AD, NRC, De Telegraaf en Trouw voegen aan hun verslagen geen link toe naar een video met een samenvatting van de etappe. Daarvoor moetje als lezer zelf naar gaan zoeken op de site van de NOS.

De commissie Brinkman adviseerde net voor de zomer dat de Publieke Omroep haar materiaal ter beschikking zou moeten stellen aan kranten. Maar zouden kranten daar wel iets mee doen? Want ook nu is er blijkbaar geen tijd om een linkje te maken naar een samenvatting die is te vinden op de NOS-site. Waarom doen kranten dat niet?