Dagelijks worden in het openbaar vervoer de artikelen van Sp!ts-redacteuren op papier uitgedeeld. Eventueel kan je de digitale versie van de krant ook bekijken op Sp!tsnieuws.nl, maar de redactie heeft geen eigen website om de stukken te publiceren. Sp!tsnieuws.nl heeft namelijk een zelfstandige redactie, die feitelijk niks van doen heeft met de krant Sp!ts. Maar daar komt verandering in: de artikelen uit Sp!ts krijgen een eigen webstek. Bovendien gaan de Sp!ts-redacteuren bloggen. Vanaf maandag moet het gaan gebeuren.

De site van de Sp!ts-redactie zal uit twee delen bestaan:

  • Op Page2 komen de artikelen van de eigen redacteuren die ook in de krant staan.
  • Daarnaast gaat de redactie een weblog bijhouden om lezers een kijkje achter de schermen te geven. Redacteuren gaan verslag doen van alles wat ze tegenkomen tijdens hun werk. Hoe komt een verhaal tot stand, wat komen ze voor leuke of interessante dingen tegen tijdens hun  zoektocht naar nieuws? Welke afwegingen maken ze tijdens het schrijven van een stuk?

Voordelen Sp!ts-webstek

Volgens hoofdredacteur Bart Brouwers heeft de eigen webstek enkele pluspunten: “Straks zullen de afzonderlijke artikelen veel beter vindbaar zijn via Google. Bovendien speelt een emotioneel punt mee: de redactie van Sp!ts krijgt een een eigen, direct beïnvloedbare plek op internet. Dat laatste geldt zeker voor het weblog: daar kunnen we de uitstapjes maken die je in de krant weinig ziet.”

Met hulp uit Medellin

Het hele project wordt opgetuigd zonder substantiële redactionele versterking. Er komt geen speciale internetredacteur om de boel in goede banen te leiden.Wel komt er enige steun van de Nederlandse freelance journalist Adriaan Alsema die de helpende hand toesteekt vanuit – let wel – het Colombiaanse Medellin. “Het voordeel hiervan is het tijdsverschil”, legt Brouwers uit. “Hij werkt door nadat de krant naar de drukker is gegaan en vult elke nacht het Page2-deel met artikelen.”

Nog harder werken?

Behalve artikelen schrijven voor de krant en twitteren, gaan de Sp!ts-redacteuren nu dus ook bloggen. Dat wordt dus nog harder werken voor de redactie? Brouwers: “Ik ga niemand verplichten mee te doen. Als je het leuk vindt, doe je het en anders niet. Directe aanleiding voor het meningendeel is overigens wel de groeiende vraag onder mijn redacteuren naar een eigen weblog binnen de Sp!ts-context. Dus ik maak me daar geen zorgen over.”

Werk in uitvoering

Momenteel wordt nog hard gewerkt aan de site. Maar de contouren van het project zijn al wel zichtbaar op: www.spitsnieuws.nl/page2 en http://meningen.spitsnet.nl/, hoewel de url’s momenteel nog niet helemaal goed werken. “Maandagmorgen worden, als het goed is, definitief de url’s er juist ingehangen”, vertelt Brouwers. “Maar ik neem daar geen gif op in. Ik vermoed dat we de komende dagen nog wel even aan het zoeken zijn naar de juiste haakjes. De layout verandert ook nog tot maandagmorgen, vrees ik.”

Man als Page2-girl

Een nieuw fenomeen is al wel zichtbaar: de Page2-girl. Op de site is al een voorproefje te zien van een serie modellen, actrices en zangeressen. “De Page2-girl is natuurlijk een knipoogje naar Page3. Maar terwijl je nu vooral modellen ziet figureren, zal dat straks, afhankelijk van het nieuws, ook wel eens Neelie Kroes kunnen zijn. Of zelfs een man. Nieuwswaarde wordt bepalend voor de titel ‘Page2-girl’.”