Hoe gebruiken kranten Twitter? The Bivings Group deed er een onderzoek naar. Van de 100 grootste Amerikaanse dagbladen bekeken ze van elke krant het hoofdaccount (bv. @NyTimes) en het account van de twee journalisten met de meeste volgers. Wat blijkt? Alle kranten twitteren. Desondanks geven de onderzoekers nog wat nuttige tips. Zoals: gebruik als journalist een ander Twitteraccount om privézaken te twitteren.

Eerst wat resultaten

Hoewel alle onderzochte kranten Twitter gebruiken, is op 38% van de krantensites geen enkele link naar een Twitteraccount te vinden. En ook op de andere krantensites was het vaak flink zoeken om erachter te komen of een krant Twitter gebruikt. Iets meer dan de helft van de kranten maakt het lezers makkelijk met een speciale webpagina waarop alle Twitteraccounts van de krant te vinden zijn (bv. Los Angeles Times).

Bij ongeveer een kwart van de accounts werden berichten niet door personen verstuurd, maar op automatische wijze via RSS feeds.

Bijna de helft van de accounts reageert zelden of nooit op tweets van anderen. Tweederde van de accounts deed zelden of nooit aan het ‘retweeten’ (doorsturen) van andermans berichten.

Eigenlijk is het beeld heel divers: bij sommige accounts is het een kwestie van eenrichtingsverkeer, bij andere is er sprake van volop conversatie met veel reacties op andere twitteraars.

Nu dan enkele tips voor redacties

  • Zet Twitter-accounts prominent op je site zodat ze gevonden worden
  • Maak een speciale webpagina met alle Twitter-account netjes gerangschikt in categorieën
  • Publiceer recente tweets van eigen verslaggevers op de website
  • Zorg dat mensen die met de zoekfunctie zoeken op ‘twitter’ ook de Twitteraccounts van de redactie vinden
  • Vermeld als een account niet meer is dan een automatische RSS feed
  • Zorg dat journalisten een goede bio maken met vermelding specialisme en medium

En nog een laatste tip dan, omdat ik denk dat de meningen daar erg over verdeeld zijn: Laat journalisten twee accounts aanmaken: een privé en een professioneel account. Zo kan je werk en privé gescheiden houden. De vraag is natuurlijk: is dat echt nodig of kan je het net zo goed of zelfs beter met één account doen?