Waar blijven jonge journalisten?

Het percentage jonge journalisten daalt al enkele decennia. In 1968 was volgens het onderzoek ‘Journalist als beroep’ van Gerard Muskens 34% van de Nederlandse journalisten jonger dan 30 jaar. In 2000 was dat volgens het onderzoek ‘Journalists in the Netherlands’ van Mark Deuze gedaald naar 13%. En cijfers die ik met Liesbeth Hermans en Maurice Vergeer in 2006 heb verzameld voor onderzoek naar internetgebruik van journalisten, laten zien dat toen nog maar 6% jonger dan 30 jaar was.

Wat is er aan de hand? De afgelopen decennia is het aantal opleidingen journalistiek flink gegroeid, dus waar blijven dan al die afgestudeerden? Stromen die niet door naar een baan in de journalistiek?

Of is er iets anders aan de hand? De genoemde onderzoeken zijn stuk voor stuk uitgevoerd onder leden van de Nederlandse Vereniging (NVJ) van Journalisten. Uit cijfers van het CBS blijkt dat met name jongeren zich steeds minder vaak aansluiten bij een vakbond. Dat zou natuurlijk ook best het geval kunnen zijn bij de NVJ.

Maar de NVJ is natuurlijk ook een vakvereniging die meer te bieden heeft dan een klassieke vakbond. Daarom ben ik wel nieuwsgierig: waarom sluiten jonge journalisten zich wel of niet aan bij de NVJ?

7 Comments

Add yours →

 1. Als uit cijfers van de NVJ blijkt dat er steeds minder jonge (lees: < 30 jr)) journalisten lid van de Vereniging zijn, hoeft dat natuurlijk niet te betekenen dat er per definitie ook minder jonge journalisten in ons land zijn. Toch?
  Misschien zijn de cijfers van Hogescholen dan accurater?

 2. In Tilburg stimuleren ze het om lid te worden van de NVJ. Ik ben sinds het begin van mijn studie lid.

 3. Alexander Pleijter

  15 januari 2010 — 17:18

  @Michiel: Minder jonge journalisten bij de NVJ wil inderdaad niet zeggen dat er minder jonge journalisten in Nederland zijn. Ik denk dat steeds minder jonge journalisten zich aansluiten bij de NVJ. Ik wil graag weten: waarom?

  @Ingrid: Maar waarom ben je dan lid geworden? Toch niet alleen omdat je opleiding heeft gezegd dat je dat moet doen?

 4. Deuze (2002) kwam al tot de conclusie, dat Nederland relatief gezien weinig jonge journalisten heeft. Reden: het aantal journalistieke opleidingen, waardoor studenten gewoon lang in de schoolbanken zitten en pas halfweg twintig écht de journalistiek in gaan.
  Maar ja, dat geeft nog niet direct antwoord op de vraag waarom ze dan geen lid van de NVJ worden. Ik werk nu al bijna vijf jaar bij het Brabants Dagblad – als freelancer, dat wel – en weet eerlijk gezegd niet eens, wat het voordeel is van lid worden van de NVJ. Er wordt ook niet op aangestuurd door de (hoofd)redactie. Ook vanuit de NVJ zelf, komen amper nieuwsberichten richting de redacties. Tenminste, ik heb ze nog nooit gezien. Misschien gaat het spreekwoord ‘onbekend, maakt onbemind’ op. Jonge journalisten zijn niet op de hoogte van de functie van de NVJ.

 5. Ik ben sinds het begin van m’n studie lid van de NVJ. Met name vanwege de aantrekkelijke apparatuurverzekering voor mijn camera’s e.d.

 6. Tja, jonge journalisten zijn er zat, lijkt me, het is alleen de vraag hoe je ze kan vinden en vooral tellen. De journalistenopleidingen zitten elk jaar weer vol, denk ik zo en er komen er steeds meer bij. Alleen: niet elke jonge journalist wordt lid van de NVJ. Bij mij op de opleiding (ja, in Tilburg ook) wordt het wel geadviseerd, maar ik heb het nog steeds niet gedaan. Reden? Ik zie het nut er nog niet echt van. Ik ben nog niet volledig werkzaam in de journalistiek, dus voor mij hoeft dat nog niet. Na mijn studie ga ik er wel serieus over nadenken, maar ja: ben ik dan nog wel een jonge journalist te noemen? 😉

 7. Ik studeer journalistiek in Amsterdam en daar werd het ook aangeraden. Ik ben nu wel lid geworden, omdat ik dat naar borreld etc kan gaan wat weer goed is voor mijn netwerk. En tja, die vijf euro per maand, daar kom ik ooit wel overheen.

Geef een reactie