De Volkskrant op tabloidformaat

Vk tabloid 2De geruchten waren er al langer, maar vandaag is bekend geworden dat de Volkskrant vanaf maandag 29 maart volledig op tabloidformaat zal verschijnen. Behalve de weekendbijlagen, want die zullen gedrukt gaan worden op het iets grotere berlinerformaat. De grote vraag is natuurlijk: hoe gaat de Volkskrant eruitzien op dat kleinere formaat? Dat zal nog moeten blijken, maar onderstaande foto’s geven alvast een indruk. Het zijn dummies die de afgelopen maanden gemaakt zijn. Opmerkelijk is dat in een van de dummies ervoor gekozen is om het Volkskrant-logo in blauw uit te voeren. Een goed idee naar mijn idee, want dat geeft de krant een frisse uitstraling. Maar of hier uiteindelijk voor gekozen is, weet ik niet. Welke opmaak heeft jullie voorkeur?

Vk tabloid 2

Vk tabloid 1

Update 25 februari 2010, 16.42 uur

De weekendbijlagen van de Volkskrant zullen straks in België gedrukt gaan worden door EPC in Lokeren. Dat meldt Hans Deridder (redactiemanager bij De Persgroep) op Twitter. Hij voorspelt “fantastische drukkwaliteit” en “in Nederland nooit eerder geziene drukkwaliteit”.

10 Comments

Add yours →

 1. De opmaak van de onderste dummie, met het logo van de bovenste. Lijkt mij het beste, omdat je dan een fris logo hebt met een degelijke opmaak. De bovenste is nogal gestapeld (blok artikelen, blok logo, kop, tekst). In de onderste is het compacter en staat de naam van de krant tenminste bovenaan.

  Mooie dummies. Ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat.

 2. Ik sluit mij aan bij de mening van Jerry.
  Het ziet er prima uit!

 3. Miriam van der Have

  25 februari 2010 — 16:36

  De onderste. De bovenste is inderdaad teveel een stapeling van blokken. Dat blauwe logo… ik twijfel.

  De onderste helft van de pagina is ook nog niet helemaal lekker. Kortere en dus meer teksten en kleinere advertenties zouden helpen.

 4. Gezien de hoogte/breedte verhouding lijkt dit – op het oog – meer op berliner dan op tabloid. Dit wordt het formaat van de weekendbijlagen dus, zo lijkt het. Ben benieuwd hoe ze dit dan in de ‘dagkrant’ verpakken.
  @miriam: ik vind je suggestie van kleinere advertenties een goeie 😉 Vaak wordt een dummy met zo weinig mogelijk advertenties gemaakt, omdat dat zo’n lekkere pagina oplevert.
  Echter, de schoorsteen moet ook roken!

 5. Miriam van der Have

  25 februari 2010 — 19:29

  @Niels: schaarste drijft de prijs op, dus met minder ruimte moet je in principe meer geld kunnen vragen. Ok… in principe. Maar ik denk dat het soort advertenties dat meestal op de voorpagina van de VK staat letterlijk voor hetzelfde geld ook elders in de krant zouden kunnen staan. De prijs was tot nu toe misschien een beetje te laag. 😉

 6. Ik vind ook het blauwe logo heel verfrissend! Onderste opmaak is wat speelser inderdaad.

  Hoe langer ik er naar kijk, hoe beter het smoelt.

 7. To hell met de drukkwaliteit. Als het nieuws maar goed is..

  De bovenste ziet er beter uit, het logo lijkt er groter. De plaatsing van het logo is ook goed, alleen is bewezen dat de teksten boven een logo slecht/niet gelezen worden.

  Verder vind ik de plaatsing van de streepjescode ongelukkig. Het trekt namelijk het bovenste deel uit elkaar..

  Maar een eindoordeel kan ik pas maken als de echte tabloidformaten uitkomen..

 8. Dit zijn verkeerde dummies, van nooit uitgevoerde oude plannen. Ze zijn oud (dat kun je ook aan het nieuws zien, oude vliegramp en toen Verdonk nog wat voorstelde) en op Berliner (daar was de vk toen nog mee bezig).
  Dus eigenijk is dit desinformatie; de tabloidVk gaat er heul anders uitzien……
  Misschien beter om dat er ff bij te zetten.

 9. @Niels: Hans de Ridder van de Persgroep vertelde op Twitter: “Berlinerkaternen worden steeds middendoor geplooid. Tabs nooit. Zitten er dus helemaal in.” Dus: de bijlagen op berliner worden dubbelgevouwen en dan in het eerste tabloidkatern gestoken. Lijkt me wat raar, want dan krijg je een bobbel naar mijn idee. Maar we zullen zien.

  @Sheila: Er staat ook niet dat deze dummies het definitieve ontwerp zijn, maar dat ze een beeld geven van hoe de Volkskrant op kleiner formaat er zou kunnen uitzien. Hoe de definitieve opmaak zal zijn blijft spannend.

 10. Sheila heeft helemaal gelijk. VK op tabloid lijkt hier niet op. Maar dank voor de complimenten!

Geef een reactie