Deze week kondigde de BBC aan drie iPhone-applicaties te willen lanceren: BBC News, BBC Sports en BBC iPlayer. Prachtig voor de Britse nieuwsconsument die de applicaties gratis kan downloaden en op zijn telefoon BBC-video’s kan bekijken. Op zich een logisch stap dat de BBC nieuwe media inzet om alle content te verspreiden.

Maar vandaag werd bekend dat Britse kranten het initiatief willen blokkeren. In hun ogen is het oneigenlijke concurrentie. Hoe kunnen zij op een winstgevende manier mobiele applicaties in de markt zetten als de uit publieke middelen gefinancierede BBC gratis applicaties uitdeelt?

Bij mij riep het de vraag op hoe het in dit geval zit met de Europese concurrentieregels. Is het lanceren van mobiele applicaties door een publieke omroep geen soort van ongeoorloofde staatssteun aan bepaalde nieuwsorganisaties? Want het zorgt voor verstoring van de commerciële nieuwsmarkt. Dezelfde vraag zou je overigens kunnen stellen voor internet. Ik heb eigenlijk geen idee hoe dat zit, ik ben geen jurist en weet niks van de Europese regelgeving. Maar ik  ben wel heel benieuwd naar het antwoord.