Hyperlokaal platform Happenex!: “Wij bepalen niet wat mensen publiceren”

Sinds kort is een nieuw burgerjournalistiek platform actief in Nederland: Happenex! Het werkt volgens het steeds populairder wordende principe van het uitwisselen van hyperlokaal nieuws. Iedereen kan zich aanmelden, een profiel aanmaken en vervolgens nieuws publiceren op de website.  Zo moet Happenex! uitgroeien tot een immense verzameling hyperlokale nieuwtjes die gepresenteerd worden op een landkaart. Zo zou je snel moeten kunnen zien waar zich welk nieuws heeft afgespeeld. De directeur van Happenex!, Mihhail Tverskoi, legt uit hoe het allemaal werkt. Of zou moeten gaan werken.

Waarom zijn jullie begonnen met Happenex!?

“We hebben het gevoel dat mensen het leuk en interessant vinden om actief deel te nemen aan de nieuwsvoorziening. Daarom bieden we mensen de mogelijkheid om te schrijven over wat er gebeurt in hun omgeving. Ze kunnen de specifieke locatie van hun informatie aangeven, zodat andere gebruikers, die in hetzelfde gebied vertoeven, die informatie kunnen raadplegen.”

Wat is het belang van zulke hyperlokale informatie?

“Jij en ik zijn waarschijnlijk bekend met wat er gebeurt in Brussel, Washington en Parijs, maar we weten veel minder over wat er gebeurt in de straat, buurt, stad of dorp waar we wonen. Er is een overweldigend aanbod van nieuws uit de hele wereld, maar als het gaat om nieuws uit je directe omgeving, dan is er een enorm vacuüm. Wij springen in dat gat.”

Wat voor nieuws van mijn buurtbewoners zou nuttig kunnen zijn?

“Een praktisch voorbeeld. Ik stel me voor dat je zou willen weten wat een buurman heeft geschreven over zijn bezoek aan een lokaal restaurant. Dan kan je  hem om advies vragen als je uit eten gaat. Ik vind het een spannend idee dat ik specifieke personen uit mijn buurt kan volgen, zodat ik goed op de hoogte blijf over wat er allemaal gebeurt in mijn lokale gemeenschap, zelfs als ik bijvoorbeeld in het buitenland zit.”

Heeft Happenex! een redactie?

“Elke geregistreerde gebruiker op Happenex! is redacteur. We geven elke auteur en elke publicatie evenveel kans om te worden gezien en gelezen door andere mensen. Wij gaan niet bepalen wat en hoe mensen zouden moeten communiceren en publiceren. De enige regels die mensen moeten respecteren zijn onze gebruikersvoorwaarden en privacyregels. We geloven dat het heel belangrijk is om mensen toe te staan te zeggen wat ze denken en delen wat ze weten, zonder tussenkomst van redacteuren die beslissen wat wel en niet gepubliceerd wordt.”

Maar houden jullie dan niet in de gaten of er smaad en gescheld gepubliceerd wordt?

“We nemen privacy, smaad en copyrights heel erg serieus. Bij elk verhaal dat is gepubliceerd staat een knop ‘meld een probleem’. Daarmee kunnen andere gebruikers aan de bel trekken als er iets mis is, zoals spam of smaad. Hetzelfde principe geldt voor de reacties op bijdragen. Als een gebruiker steeds opnieuw gemeld wordt door andere gebruikers, kan dat leiden tot een waarschuwing en eventueel ook het verwijderen van al zijn materiaal van de website. Bovendien hebben we een mailadres waar mensen problemen kunnen melden: abuse@happenex.com.”

Het systeem lijkt nog niet best te werken. Als je op de kaart bij een stad kijkt, dan zie je vaak al het nieuws op één locatie staan en niet op de plek waar het nieuws zich heeft afgespeeld. Ook staat er vaak nieuws uit andere steden of dorpen.

“Dat klopt. Dit komt doordat gebruikers niet het exacte adres van het nieuws hebben aangegeven en alleen maar de naam van de stad hebben ingevuld. Dan plaatst het systeem het nieuws in het centrum van de stad. Maar als gebruikers de plaats van handeling nauwkeurig opgeven, zoals Hagestraat 10 te Haarlem, dan plaatst het systeem het nieuws op de betreffende locatie.”

Dat is dus een zwak punt, dat het afhankelijk is van de informatie die gebruikers wel of niet invullen.

“Nog wel, maar als onze mobiele applicatie klaar is, dan zal het beter gaan, want door de GPS-technologie zal meteen de exacte locatie doorgegeven worden. In dat geval is het dus niet nodig dat de gebruiker de locatie doorgeeft, daar zorgt de techniek voor.”

De afgelopen jaren zijn diverse burgerjournalistieke initiatieven gesneuveld, zoals Skoeps en Dorpspleinen. Waarom zou Happenex! Wel een succes worden?

“Het is evident dat sociale journalistiek de toekomst is. Er zijn ontzettend veel mensen met een eigen blog. Helaas krijgen veel van die blogs weinig aandacht, ondanks het feit dat ze zijn geschreven door slimme mensen en gaan over interessante zaken. Wij maken gebruik van ‘geotagging’ en ‘location based technology’ waardoor hyperlokale informatie ontsloten wordt voor alle belangstellenden. Als een gebruiker zijn verhaal op Happenex! publiceert, dan komt het beschikbaar voor iedereen in je omgeving, of het nu je buurman is of een toerist uit Japan. Bovendien hebben we nog een heleboel goede ideeën voor innovatie in de toekomst.”

7 Comments

Add yours →

 1. Niet echt een waterdichte oplossing om tot een juist geotag te komen: “maar als onze mobiele applicatie klaar is, dan zal het beter gaan, want door de GPS-technologie zal meteen de exacte locatie doorgegeven worden. In dat geval is het dus niet nodig dat de gebruiker de locatie doorgeeft, daar zorgt de techniek voor.”

  Ik kan dus niet in Purmerend een nieuwtje aanmelden over iets dat in Alkmaar is gebeurd? Of wel, maar dan ben je nog steeds afhankelijk van de informatie die gebruikers wel/niet invullen.

 2. Alexander Pleijter

  30 maart 2010 — 11:19

  @Mark: Volgens mij sla je de spijker op zijn kop. Het veronderstelt dat mensen het nieuws meteen melden als ze het waarnemen. Dat is soms het geval, maar zeker niet altijd. Dus als je naar huis gaat om een stukje te tikken, dan wordt niet automatisch de juiste locatie vermeld.

 3. Ook leuk: wat is er de laatste tijd in (bijv.) Haarlem gebeurd?
  Nou, een heleboel!

  http://happenex.com/Search/SearchLocation/Haarlem

 4. Ook leuk, als je Raalte of Deventer intypt, krijg je ‘nieuws’ uit Apeldoorn of Epe. Het Epe-nieuws is dan weer gelokaliseerd op Schiphol. En even verderop staat een volledig Spaans bericht. Kinderziektes?

 5. @Lizanne: Dat komt doordat mensen hun woonplaats opgeven en vervolgens nieuws publiceren over een andere plaats. Niet handig, zeker doordat er geen redactie is die zulke ‘fouten’ corrigeert.

 6. Ach ja… In dit kleine land is al het nieuws lokaal nieuws..

Geef een reactie