Te compacte foto doet afbreuk aan voorpagina nieuwe Volkskrant

De afgelopen jaren lanceerde de Volkskrant wel eens spannende plannetjes, zoals de jongerenkrant ‘V’ en de Volkskrant op Berliner-formaat. Ze werden nooit werkelijkheid. Maar vandaag komt de Volkskrant dan toch werkelijk met iets ‘nieuws’: het tabloidformaat. Eigenlijk niet zo heel nieuw, want andere kranten stapten al eerder over op dit kleinere formaat. Bovendien verscheen de Volkskrant tot enige tijd na de Tweede Wereldoorlog ook al op een klein formaat. Hoe dan ook, de nieuwe compacte Volkskrant is prachtig. Maar die voorpagina…

Als wielerliefhebber werd ik meteen enthousiast van de prachtige spread met wielernieuws in het sportkatern. Met schitterend beeld over twee pagina’s. Heel mooi.

Alle pagina’s kenmerken zich door een uitstekende verhouding tussen beeld en tekst. Met mooie beeldbepalende foto’s op vrijwel elke pagina. Behalve op de voorpagina. Daar is de foto nogal pietepeuterig. Het is een ‘plaatje’ in plaats van een krachtige foto die van de pagina spat. Dat is jammer, want daarmee straalt de voorpagina niet het karakter van de rest van de krant uit.

De oorzaak is vermoedelijk dat de Volkskrant nog te veel is blijven vasthouden aan de voorpagina zoals die was op het grote formaat. Kijk maar mee: drie artikelen, een column plus de forse blauwe balk met aankondigingen van artikelen verderop in de krant.

Ik zou zeggen, doe die veel te dikke blauwe balk weg en kies voor een grote nieuwsfoto. En beperk het aantal artikelen. Een goed stuk op de voorpagina is genoeg. Een klein formaat betekent keuzes maken.

Kijk eens naar de voorpagina van het sportkatern, die volslagen anders is dan de voorpagina van de krant. Namelijk één grote foto. Prachtig. Waarom ook niet zo’n krachtig beeld op de voorpagina? Een middenweg tussen de voorpagina van het sportkatern en de huidige voorpagina zou een goede optie zijn. Dan krijg je een voorpagina die goed past bij de rest van deze prachtig vormgegeven krant.

7 Comments

Add yours →

 1. Alexander Pleijter

  29 maart 2010 — 11:08

  Twitteraars zijn volgens de Volkskrant heel tevreden over het nieuwe formaat van de krant: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1363774.ece/Twitteraars_positief_over_nieuwe_Volkskrant

 2. Sowieso komt het 2e katern beter uit de verf. Niet heel vreemd natuurlijk, daarmee zijn ze al een tijdje aan het spelen.

  Als je een kleine krant maakt, moet je andere keuzes maken en dat doet VK nu nog te weinig, vooral op de voorpagina zoals je zegt.

  Ik vraag me nog steeds af of VK die keuzes wil gaan maken. Ik ben bang van niet – het wordt dezelfde krant in een te klein jasje. Daarmee zal de overgang naar tabloid niet goed gaan uitpakken. Nieuwe jonge lezers zullen ze er niet mee trekken en de oude lezers raken vervreemd van de krant.

  Wel ben ik erg nieuwsgierig naar de weekendbijlagen op berliner, een handzaam formaat dat wel goed bij vk past. Het zou me dan ook niks verbazen als ze binnen een paar jaar weer wat gaan vergroten. Dan zal ook de voorpagina op berliner verschijnen (zoekt het Nederlands Dagblad niet nog een persmaatje voor het drukken van Berliner?).

  Oja, en er was nog iets met nietjes (of het ontbreken daarvan).

 3. Alexander Pleijter

  29 maart 2010 — 11:15

  @Lex Boon: Die nietjes kunnen mij dus echt niet schelen. Ik vind zonder nietjes prima, dan kan je makkelijk pagina’s eruit halen.

 4. Ben het met Lex eens. het lijkt eerder op de oude voorpagina gepropt op een kleiner formaat.

  en geef Arnon Grunberg een plek in de krant en niet op de voorpagina. lijkt nu meer op paginavulling. Sowieso alle columns over ‘het nieuwe formaat/de nieuwe Volkskrant’ hadden wat mij betreft achterwege gelaten kunnen worden.

  Trouwens heb je met dit kleine formaat weer hetzelfde gehannes als met de grote krant, omdat er geen nietjes inzitten. Je haalt er misschien minder makkelijk pagina’s wat uit, maar dat gevouw en gedoe is net iets te ouderwets voor zo’n nieuwe krant.

 5. Opmerkelijk dat mensen nog over een tweede katern spreken. Ik merkte pas dat de Vk zoiets in gedachten had toen de verspringende nummering me opviel. En doordat na de sport en de tv-gids plots weer echt nieuws kwam.

  Wat de voorpagina betreft: een soort inhoudsopgave zou handig zijn. Qua inhoud: je met een grote foto beperken tot 1 onderwerp zou een te vergaande reductie van de veelzijdige werkelijkheid zijn. Zoiets moet je alleen doen bij echt grote rampen e.d., niet op een ‘normale’ nieuwsdag.

 6. wordt wel erg nrc.next als er 1 plaat op de voorpagina komt

 7. VK van vandaag gezien? De voorpagina een stuk beter. Heeft ook met het nieuws te maken. De heftige foto trekt alle aandacht naar zich toe (ook groter afgedrukt en een closer shot).

  Ik raad sneller gewend aan VK op tabloid dan ik had vermoed.

Geef een reactie