“Het wordt een serieuze journalistieke speeltuin”

Vorige week kondigde de opleiding journalistiek van de Fontys Hogeschool in Tilburg het plan aan om te gaan samenwerken met het Eindhovens Dagblad en het Brabants Dagblad.

Studenten worden vanaf aankomend studiejaar voor een onderwijsproject op de redacties van die kranten geplaatst en mogen daar gaan expertimenteren met crossmediale producties. Op Dodebomen.nl riep het plan veel weerstand op bij de Tilburgse studenten. “Je hoort vaak dat oudere journalisten conservatief zijn, maar dat zijn sommige studenten blijkbaar ook”, repliceert Fleur Besters, journalistiek projectleider namens het Eindhovens Dagblad. Ze legt uit wat het project behelst.

Moet je het zien als een soort stage?

“Het is heel anders dan een stage. Dan krijg je als student een plek op een bepaalde redactie,en ┬ádan heb je diensten en krijg je allerlei klusjes te doen. Dat is in dit project niet de bedoeling. Het is een speeltuin om van alles te proberen. Maar dan wel een serieuze speeltuin, met inachtneming van de normale journalistieke uitgangspunten.”

Maar wat gaan de studenten dan doen op de redactie?

“Dat kan van alles zijn. Dat ligt voor een groot deel aan hun zelf. We gaan steeds met de groep brainstormen en daar kan van alles uitkomen. Stel dat er een grote brand is. Dan gaat er een verslaggever van de krant naar toe voor een bericht in de krant. En een fotograaf voor een foto erbij. Maar wij zouden dan veel extra dingen kunnen doen. Een kaart van de situatie ter plekke, een filmpje van de hulpverlening, een animatie van het ontstaan van de brand, noem maar op. Alles kan. Ook een talkshow zou kunnen als de studenten dat willen.”

Waarom doet de redactie zulke dingen zelf niet?

“Omdat we daar nu niet aan toekomen. Onze redacteuren zijn de hele dag druk met het nieuws en daar verslag van doen. Ze hebben geen tijd om zich te verdiepen in de mogelijkheden van nieuwe media en dingen uit te proberen. De ontwikkelingen gaan momenteel zo snel, dat is niet bij te houden.”

Hoe innoveert de redactie dan op deze manier?

“De bedoeling is dat de redactie het later ook zelf kan. Met de studenten kunnen we allerlei dingen uitproberen. En dan kunnen we erachter komen wat werkt en wat niet. Wat succesvol is en wat niet. Zo verzamelen we ‘best practices’ die de redactie later ook zelf kan toepassen.”

Al klaar voor de start?

“Nee, er is nog een hoop te doen. Ik ben de hele zomer nog druk met alle voorbereidingen. Om te beginnen moeten we zorgen dat we de beschikking krijgen over de noodzakelijke spullen, zoals computers, een televisiestudio op de redactie, cameraatjes, enzovoort. Maar dat komt goed, het wordt echt fantastisch!”

1 Comment

Add yours →

  1. Twan Spierts

    23 juni 2010 — 08:40

    Ik blijf het raar vinden dat studenten die kritiek geven op het project, meteen ‘conservatief’ worden genoemd. De kritiek richt zich onder andere op het verdwijnen van een stuk mediumspecialisatie (terwijl je wel verplicht in een medium moet afstuderen). Daarnaast hebben veel studenten (bijvoorbeeld tijdens hun stage) ervaring met crossmediale pogingen/experimenten bij regionale dagbladen. Vaak komen die niet (voldoende) uit de verf, waardoor mij enige scepsis gerechtvaardigd lijkt.

Geef een reactie