De jonge journalist als Twitter-mentor

Door Tom de Louw

Jongere dagbladjournalisten moeten meer als mentor gaan optreden voor hun oudere collega’s. Dat is één van de conclusies van mijn masterscriptie, waarbij ik heb gekeken naar de vaardigheden waarover een regionaal dagbladjournalist in het crossmediale tijdperk moet beschikken. Uit observaties en interviews met verslaggevers van het Brabants Dagblad en De Gelderlander blijkt dat de oudere journalist wel degelijk energie wil steken in het maken van filmpjes of het bijhouden van de website. Ook voor het gebruik van sociale media als Twitter en LinkedIn staan ze open. Daarvoor zullen ze wél bijgeschoold moeten worden; er zijn vaardigheden voor nodig waarover een journalist niet zonder meer beschikt.

Bij veel regionale dagbladen worden jonge journalisten begeleid door een oudere, ervaren collega. Zo krijgen ze hulp bij het schrijven van verhalen. Voor de ‘crossmediale aspecten’ zou dat omgedraaid moeten worden. Niet de oude helpt de jonge journalist, maar de jonge helpt de oude. Bij De Gelderlander werkt een nog niet-afgestudeerde verslaggever die zo nu en dan al eens een Twitter-cursus geeft aan zijn collega’s. En die bijeenkomsten worden best druk bezocht, óók door de ouderen. Bij het Brabants Dagblad werd onlangs een tweede ‘sociale media-workshop’ gehouden, vanwege het grote succes van de eerste bijeenkomst.

‘Vijftig-plussers’

De oudere generatie (‘vijftig-plussers’) beseft dat het tegenwoordig niet meer loont om alleen verhalen te schrijven voor de papieren krant. Zij denken ook mee aan de crossmediale doelen die de regionale dagbladen in Nederland zich stellen. Maar daarvoor zullen ze zich harder moeten inzetten dan hun dertig jaar jongere collega’s, die zijn opgegroeid met het gebruik van computer en internet. En omdat de regionale dagbladen, net zoals álle dagbladen, het geld niet voor het opscheppen hebben, is het verstandig om te bekijken welke kennis je al in huis hebt. Die kennis van de jongere journalist kan makkelijk gedeeld worden, want de oudere journalist staat er zonder twijfel open voor.

Tom de Louw (twitter.com/tomdelouw) is deze maand afgestudeerd aan de opleiding Communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is de eerste die daar de mastervariant Journalistiek en Media heeft afgerond en werkt sinds 1 juli 2010 in vast dienst van het Brabants Dagblad.

6 Comments

Add yours →

 1. Ab van der Sluis

  11 augustus 2010 — 15:42

  Kan ik ‘De journalistieke duizendpoot’ ergens kopen/downloaden?

 2. Dag Ab,

  Als je mij je contactgegevens stuurt, kan ik de scriptie naar je mailen.

  Gr., Tom.

 3. beste heer van der Sluis,
  kunt u mij uw scriptie sturen?
  met dank
  JdeBruijn

 4. De vooruitgang gaat zo snel dat het bijna niet bij te benen is voor de gewone mens

 5. Als jongste bediende van de sportredactie van het Friesch Dagblad is dit verhaal herkenbaar vanuit de praktijk. Zelf twitter ik veel en onderhoud ik de twitter- en facebookaccounts van de sportredactie.

  Dat is niet omdat de andere sportredacteuren niet willen. Heus, dat willen ze wel. Maar er wordt al snel gezegd: ‘Doe jij dat maar, jullie (jonge journalisten) zijn daar handiger in.’

  In het algemeen denk ik dat sommige oudere journalisten te bescheiden zijn op het gebied van crossmediale journalistiek. Ze kunnen meer dan ze denken. En dat blijkt vaak ook wel als ze er eenmaal mee aan de slag gaan.

 6. Aan mijn bovenstaande reactie zou ik nog graag willen toevoegen dat ‘oudere journalisten’ niet eens de goede term is, maar beter is ‘conservatieve journalisten’ (heeft niet altijd met leeftijd te maken).

Geef een reactie