Dalend bereik voor NU.nl? Maar kloppen de cijfers wel?

nu bereikcijfersDe nieuwste STIR-cijfers laten zien dat het bereik van NU.nl en NOS.nl afgelopen december daalde, terwijl Volkskrant.nl juist een winst wist te boeken van liefst 8% ten opzichte van november. Dat schreef Laurens Verhagen, hoofdredacteur van onder meer Volkskrant.nl, vandaag op het Redactieblog van de Volkskrant. Een opmerkelijke constatering, want jarenlang wist met name NU.nl gestaag te groeien. Is er sprake van een grote ommekeer?

Eerlijk is eerlijk, Verhagen plaats in zijn blogpost al een belangrijke kanttekening: “Tuurlijk, STIR is niet onfeilbaar en er is – zeker in het vigerende mobiele tijdperk – veel kritiek op de meetmethoden.” En dat is inderdaad de crux. Want wat blijkt? STIR meet geen mobiele sites en apps.

Voor de zekerheid heb ik het even nagevraagd. STIR-directeur Frans Kok liet me per e-mail weten:

“Mobiele websites en apps zitten niet in de meting. Het meten van mobiel en van apps is niet eenvoudig en we onderzoeken zeker de mogelijkheden. Ook wij beseffen natuurlijk dat veel internetverkeer verloopt via apps. In het nieuw te lanceren onderzoek (STIR 2.0) zal het wat eenvoudiger worden om mobiel te meten, maar ook dan staan we nog voor een aantal uitdagingen.”

Kortom, de STIR-meetmethode houdt helaas nog geen pas met de laatste ontwikkelingen. Want inmiddels is het mobiele verkeer naar nieuwssites enorm toegenomen. Zoals Wilma Haan, chef redactie van NU.nl, op Twitter liet weten is het mobiele verkeer inmiddels het belangrijkst voor NU.nl.


Hoe de werkelijke krachtsverhoudingen tussen de Nederlandse nieuwssites liggen kunnen we op basis van de STIR-cijfers dus momenteel niet vaststellen. En aangezien uitgevers zelf geen bezoekcijfers naar buiten brengen, blijft het gissen welke site het goed doen en welke slecht.

1 Comment

Add yours →

  1. Nu.nl is geen nieuwssite maar kopieert heel veel en maakt ook via hun berichten regelmatig reclame. Te veel eigen mening en de reactie van de lezers wordt niet gewaardeerd en zeker niet geaccepteerd. NOS app is daarin veel meer een nieuwssite met eigen bronnen. Voor mij geen nu meer op mijn telefoon

Geef een reactie