nrc readerEen ronkend persbericht van NRC in de mailbox. ‘NRC Reader: de krant opnieuw uitgevonden voor iPad’, luidt de juichende kop. Het gaat over de nieuwe iPad-app van NRC, de NRC Reader. Een revolutionair concept, zo zou je kunnen afleiden uit de kop boven het persbericht. Maar is dat ook zo?

Hoofdredacteur Peter Vandermeersch is op zijn blog wat terughoudender, hij spreekt van ‘een nieuwe digitaal experiment’. Dat klinkt al heel anders dan ‘de krant opnieuw uitgevonden voor iPad’.

Wat houdt de NRC Reader precies in?

  • Het idee is dat de app dagelijks 8 artikelen uit NRC Handelsblad en nrc.next aanbiedt. Artikelen die je volgens de hoofdredactie gelezen móét hebben. Het kan dan om diverse genres gaan: column, recensies, achtergrondartikelen, interviews, reportages, etc.
  • Voorwaarde is dat lezers NRC Reader binnen vijftien minuten uit kunnen lezen.
  • De app biedt geen nieuws, maar diepgang, interpretaties en verklaringen bij het nieuws.
  • NRC Reader is speciaal vormgegeven voor de iPad.
  • De artikelen worden opgetuigd met extra foto’s, die niet in de krant zijn afgedrukt.

Is hiermee de krant opnieuw uitgevonden voor de iPad?

Geenszins zou ik zeggen. Want: de content is identiek aan die in de krant. De artikelen worden toch al voor de krant gemaakt en een selectie wordt nu doorgeschoven naar de NRC Reader. ‘Shovelware’ dus. Eigenlijk niet heel veel anders dan artikelen die worden doorgeschoven naar een website, maar nu in een pakketje dat in de vorm van een app wordt verkocht.

De NRC Reader is prachtig vorm gegeven (zie bovenstaande video), dat verdient een compliment, want dat is een flinke stap vooruit ten opzichte van de pdf-achtige apps die de landelijke kranten tot op heden op de markt hebben gebracht. Maar met een fraaie vormgeving, extra foto’s en artikelen uit de papieren krant heb je nog niet meteen ‘de krant opnieuw uitgevonden voor iPad’.

Is het daarmee een slechte innovatie?

Nee, zeker niet. Volgens het persbericht is de app  “ontwikkeld vanuit de behoefte van degenen die meer willen weten, maar niet genoeg tijd of geld hebben om een volledige krant te lezen of te betalen.”

Dat is een slim uitgangspunt. Want hoe vaak hoor je niet dat mensen verzuchten dat ze geen tijd hebben om die dikke dagelijkse krant helemaal te lezen? Terwijl ze wel belangstelling hebben voor een handvol goede journalistieke artikelen. Ik vermoed dat er dus wel een markt is voor deze app. Het innovatieve van deze app zit hem dus vooral in het vermarkten van bestaande content van de krant.

Een nadeel is wel dat de gebruiker geen invloed heeft op de selectie van de aangeboden artikelen. Je moet elke dag maar afwachten of het stukken zijn die jij ook echt de moeite waard vind. Je kan er vermoedelijk geen peil op trekken: de ene week krijg je column van Bas Heijne wel, de andere week niet. Dat zou wel eens het pijnpunt van de NRC Reader kunnen zijn.

Peter Vandermeersch vertelt in zijn blogpost over de dilemma’s waarover werd nagedacht tijdens de ontwikkeling van de NRC Reader. Hij schrijft onder meer: “We onderzochten of deze selectie niet zou ‘kannibaliseren’ op de krant.” Dat is vaak een issue bij innovaties: nieuwe producten mogen geen bedreiging zijn voor de bestaande producten. Over het algemeen leidt dat tot voorzichtige vernieuwingen, maar geen radicale innovaties. Zoals ook in dit geval: de NRC Reader is geen radicaal nieuw journalistiek product.

Artikelen vermarkten

Maar er is wel een nieuwe stap gezet in het vermarkten van journalistieke artikelen. En dat is broodnodig. Hopelijk slaat de NRC Reader aan zodat men doorgaat met het ontwikkelen van dergelijke producten. Daar lijkt het wel op als we Vandermeersch mogen geloven:

“Want intussen denken we al aan andere experimenten. Wat zou u denken van een Reader Opinie, waarin je dagelijks alle columns en opiniestukken uit NRC verzamelt? Of een Reader Muziek met al die muziekrecensies? Een Reader Europa? Een Reader Wielrennen?”

Die laatste lijkte me wel wat. Als wielerfan lijkt het me geweldig om voor een bescheiden bedrag alleen de wielerartikelen van NRC te kunnen lezen. Hoewel het nog mooier zou zijn als ik een app zou kunnen kopen met de wielerartikelen uit alle Nederlandse kranten. Die zou ik zeker weten aanschaffen.