“Digital media needs to invent its own journalistic genres”, schreef Frédéric Filloux gisteren op Monday Note, een weblog over media, technologie en verdienmodellen.
Gek genoeg is het ontwikkelen van nieuwe genres tot op heden inderdaad nog nauwelijks gebeurd. De internetjournalistiek wordt nog altijd beheerst door het klassieke nieuwsbericht. Het enige echt nieuwe genre dat is doorgebroken is het liveblog.
En dat terwijl digitale media goede mogelijkheden bieden om nieuws op andere manieren te presenteren, om verhalen op andere manieren te vertellen.
Filloux heeft het in zijn stuk vooral over andere manieren van schrijven om verhalen op een aantrekkelijkere manier voor het voetlicht te brengen.
Dat is zeker nuttig, maar het zou vooral mooi zijn als de journalistiek op internet op zoek gaat naar andere presentatievormen. Vormen waarmee je verhalen kan visualiseren en situaties of gebeurtenissen kan verhelderen.
Gelukkig wordt daar her en der al mee geëxperimenteerd. Het prachtige Snow Fall van de New York Times heeft al veel aandacht gekregen. Ter inspiratie twee andere voorbeelden die ik onlangs tegenkwam.
1. De situatie in Mali in 5 minuten
Voor veel mensen is onduidelijk wat er nu precies aan de hand is in Mali: waar gaat dit conflict eigenlijk over? Om mensen hier inzicht in te geven maakte Le Monde een animatie van 5 minuten. Prachtig, typisch een genre die bij uitstek past op internet. En iets was op lange termijn zijn waarde behoudt. Want bij elk nieuw bericht over Mali kan je deze animatie zetten, zodat mensen de context van het conflict weer kunnen bekijken.
Carte animée : la situation au Mali décryptée… door lemondefr
2. Tijdlijn van wapenhandel
De Chicago Tribune maakt met een tijdlijn en kaarten inzichtelijk hoe twee verdachten illegaal wapens transporteerden en verhandelden. Prachtig gemaakt. Hoewel het verhaal wellicht nog wat duidelijker was geworden als de afgelegde routes ook in de kaart zouden zijn weergegeven. Nu verlies je het overzicht als je van de ene kaart naar de andere kaart gaat.
Dit soort projecten zie ik als bewonderenswaardige voorbeelden van hoe de online journalistiek kan winnen aan zeggingskracht en relevantie. Wie weet nog meer van dit soort inspirerende voorbeelden?
Maarten Corten
19 februari 2013 — 14:26
Goh ja, journalistiek of niet, ik vind dit nog steeds een meesterlijke infovis: http://www.angelamorelli.com/water/