logo_fontys_935708b3 oktober is het zover, dan spreek ik mijn lectorale rede uit. Sinds februari ben ik namelijk als lector ‘journalistiek en innovatie’ verbonden aan de Fontys Hogeschool Journalistiek.

Vanuit die functie is het de bedoeling dat ik vorm ga geven aan onderzoek op dat terrein. Onderzoek dat ten goede moet komen aan de journalistieke praktijk en het curriculum van de opleiding journalistiek in Tilburg. Op 3 oktober zal ik mijn ideeën hierover uitspreken.

Dit is de tekst van het programma van de middag op 3 oktober:

Het zijn lastige tijden voor nieuwsorganisaties: advertentie-inkomsten dalen in hoog tempo, abonnees lopen weg, mensen lijken steeds minder bereid om te betalen voor nieuws. Veelvuldig wordt dan ook gesproken over een crisis in de journalistiek.

Het is zeker niet de tijd om te gaan zitten somberen. Nog nooit waren er zo veel mogelijkheden om de journalistiek te vernieuwen en te verbeteren, en met nieuwe online platforms en tools te verrijken. Fontys Hogeschool Journalistiek wil met het lectoraat Journalistiek en Innovatie een impuls geven aan die vernieuwing. Door na te denken over nieuwe concepten, nieuwe vormen van digital storytelling, nieuwe presentatievormen voor nieuws. En daar ook mee te experimenteren. Om zo de journalistiek een stap verder te helpen.

In zijn lectorale rede zal Alexander Pleijter uiteenzetten hoe het lectoraat wil bijdragen aan vernieuwing van de journalistiek. Niet door technologie centraal te stellen, maar de journalistiek als uitgangspunt te nemen en te bekijken hoe technologie de journalistiek kan versterken en verbeteren.

We nodigen u van harte uit om op donderdag 3 oktober 2013 de lectorale rede van Alexander Pleijter bij te wonen. Tijdens het programma vindt ook een voorvertoning plaats van een documentaire over de toekomst van de journalistiek.

De bijeenkomst vindt plaats op de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg.
Adres: Prof. Gimbrèrelaan 16, 5037 EK Tilburg.

Programma donderdag 3 oktober 2013
15.30 – 16.00 uur Ontvangst
16.00 – 16.05 uur Welkom door Marjo Spee, directeur Fontys Hogeschool Journalistiek
16.05 – 16.15 uur Inleiding door drs. Nienke Meijer, lid College van Bestuur van Fontys Hogescholen
16.15 – 16.50 uur Voorvertoning documentaire over toekomst journalistiek
16.50 – 17.20 uur Lectorale rede door dr. Alexander Pleijter, lector ‘journalistiek en innovatie’
17.20 – 17.30 uur Officiële installatie lector
17.30 – 19.00 uur Borrel

Klik hier om u aan te melden voor de lectorale rede.