nulabInnoveren, innoveren, innoveren. Zo luidt het devies momenteel in de journalistiek. Een van de manieren waarop dat geprobeerd wordt, is het organiseren van wedstrijden. NU.nl opent de poorten van het NUlab voor iedereen met een goed idee om de journalistiek te vernieuwen. En ook The Challenge gaat weer van start.

Tijdens de kickoff, vorige week woensdag 23 oktober in Desmet Studios in Amsterdam, mocht ik het NUlab introduceren met een presentatie over innovatie in de journalistiek. Een hele eer. Hier is de opname terug te kijken:

nulab

NUlab

In het NUlab krijgt elke deelnemer (maximaal aantal deelnemers is 150) begeleiding bij het uitwerken van zijn of haar idee. Eerst gebeurt dat met webinars, daarna – als je idee wordt geselecteerd – met een intensieve bootcamp om een prototype te ontwikkelen. Een mooie kans dus voor iedereen om serieus aan de slag te gaan met journalistieke innovatie.

De deadline voor inzendingen is al snel, want je idee moet binnen zijn voor 1 november. Voor de drie beste deelnemers is een bonus van 10.000 euro gereserveerd.

Kijk voor meer informatie en het inzenden van je idee op NUlab.

the challenge

The Challenge

Voor studenten of net afgestudeerde journalisten is er nog een mooi initiatief: The Challenge, georganiseerd door het Stimuleringsfonds voor de Pers. Dit jaar wordt de tweede editie gehouden. Ook bij The Challenge krijg je de nodige begeleiding bij het uitwerken van je idee. De winnaars krijgen 20.000 euro om hun startup realiseren.

Kijk voor meer informatie over The Challenge op Persinnovatie.nl.

De winnaars van The Challenge van vorig jaar zijn ondertussen hard bezig om hun projecten van de grond te krijgen. Zie onderstaande video van Fastmoving Targets waarin zij gepassioneerd vertellen over hun ambities en vorderingen. Als je dat ziet en hoort, ga je vanzelf denken: het komt wel goed met de toekomst van de journalistiek!