De misleiding van een foto: Sadisten die een knuffel als oorlogstrofee tonen, of toch niet?

seperatisten knuffel

Bovenstaande foto van het Franse persbureau AFP ging gisteravond in razende vaart Twitter rond. Velen spraken hun afschuw uit over het beeld: ‘weerzinwekkend’, ‘ziekmakend’, ‘schorremorrie’, ‘tuig’, ‘crimineel schorem’. Maar gaat het hier wel echt om een stelletje sadistische klootzakken?

De foto is gemaakt in Oost-Oekraïne waar pro-Russische separatisten het gebied controleren waar vlucht MH17 van Malaysia Airlines ter aarde stortte en waarbij alle inzittenden omkwamen.

Het is een enorm krachtig beeld: mannen in legeruniformen, sommige met een bivakmuts, een ander met een kaalgeschoren kop, mitrailleurs aan de schouder. Aan hun voeten liggen tassen in diverse kleuren. En dan dat ene element dat de foto zo luguber maakt: de man met de pet (de leider van de roversbende?) die de knuffel van een omgekomen kind triomfantelijk omhoog lijkt te houden. Alsof het een trofee is, zoals De Telegraaf schrijft.

De kracht van de foto zit hem in de tegenstelling: de gewetenloze bandieten die een knuffelaapje van een onschuldig kind omhooghouden. Logisch dat het beeld als schokkend wordt ervaren.

Maar klopt het ook wat we zien? Zijn dit inderdaad plunderende separatisten die de knuffel van een kind beschouwen als een oorlogstrofee?

Er is ook filmbeeld van de situatie die op de foto staat (vanaf 1:00):

De video geeft een wat andere indruk dan de foto. Op het filmbeeld is te zien dat de man met de pet de knuffel omhoog houdt voor een batterij fotografen. Vervolgens legt hij de knuffel voorzichtig op de grond, neemt zijn pet af en slaat een kruis. Het lijkt meer op een soort van eerbetoon aan het omgekomen kind, dan op het tonen van oorlogsbuit.

Toont deze video dan aan dat deze geüniformeerde kerels vredelievende en goedbedoelende hulpverleners zijn? Zeker niet. Dat weten we simpelweg niet. Maar we kunnen wel zien dat de conclusie dat de mannen op de foto gewetenloze, sadistische klootzakken zijn, ook te snel getrokken is.

Update, zaterdag 19 juli 2014, 15.52 uur
Nog even een toevoeging. De video is gepost door Icorpus.ru, een website die berichtgeving verzorgt voor de pro-Russische rebellenleider Igor Strelkov, zoals gemeld in een reactie onder dit stuk. Als je dat combineert met het feit dat het tafereel wordt vastgelegd door een groep fotografen, zou je kunnen concluderen dat hier ook sprake kan zijn van een propagandastunt: de mannen tonen welbewust aan de buitenwereld hun medeleven met de slachtoffers. Cru is dan wel dat die propagandastunt zich keihard tegen hen keert.

Dat de man met de pet een goedbedoelende hulpverlener is zal ik ook zeker niet zeggen. Op een video op NOS.nl is te zien hoe hij een team van de OVSE intimideert en wegstuurt van de plek des onheils.

Het bewijst allemaal maar weer eens dat in tijden van oorlog het uiterst lastig is om uit te maken hoe het zit en wat waar is.

25 Comments

Add yours →

 1. ook boeiend, waarom heeft de man links geen benen?

 2. Goede vraag Harm. Als je goed kijkt, lijkt het er op dat de foto in alle haast bewerkt is en gewoon in elkaar geknutseld is. Dus vooral via de media manipuleren om het gelijk of de opinie aan je kant te krijgen. En dat over de rug van alle onschuldige slachtoffers heen. Daar wordt je toch gewoonweg misselijk van. Geen greintje respect of menselijkheid in zich. Het zijn boeven van het meest onmenselijke soort.

 3. Wat dan wel weer bijzonder is: de video wordt verspreid door icorpus.ru, dat lijkt een website te zijn die berichtgeving verzorgt voor de pro-Russische rebellenleider Igor Strelkov (de man die zo triomfantelijk tweette over het neerhalen van een Oekraïns transportvliegtuig). Welke bron is te vertrouwen in deze propagandastrijd?

 4. Echt Goed,..
  dat er uitgelegd wordt hoe somige fotografen de wereld manupuleren,..de soldaten hebben helemal niets met het afstorten te doen,en hun zekeren maar de omgeving af,voor onderzoekers enzv…….dit is een top uitleg hoe fotos misbruikt worden….echt top ,….succes en verder so….!!!

 5. In oorlog en crisis is waarheid het eerste slachtoffer.

 6. Niet de fotograaf manipuleert, die registreert alleen maar. De hijgerige manipulatiemedia op de redacties willen ons brainwashen. En wij trappen daar keer op keer weer in.

 7. Anne Maria von Roith

  19 juli 2014 — 13:29

  Ik geloof beslist niet dat al deze mensen barbaren of crimineel zijn.Ik heb er alleen veel op tegen dat foto’s die piëteit loos zijn openlijk getoond worden! Dat is onwaardig en vreselijk voor de nabestaanden.

 8. Harmen, ik denk dat de man links, zijn jas los om zijn middel heeft hangen. Je ziet zijn voeten wel degelijk, maar door die losse jas ziet het er allemaal een stukkie vreemd uit. Je ziet hem op de beelden zelf ook. Hij zit met zijn camera te klooien waardoor zijn lijf in een wat vreemdige houding zit.

 9. Ben Overdevest

  19 juli 2014 — 15:28

  U wilde zeggen dat daar allemaal aardige en vriendelijke mensen aan het vechten zijn? U heeft werkelijk geen enkel idee van wat daar voor volk rondloopt !!!
  Ben Overdevest, Leiden _Kharkov

 10. Waarom zou je daar een bivakmuts dragen?

 11. Wat daar inderdaad rondloopt? Niet veel soeps. Tuig van de bovenste plank. Heb 5 jaar ’n relatie gehad met ’n dame (nou ja…dame) die uit Makeevka kwam. Ben er paar keer geweest. Vreselijk. En haar moeder maar zeuren om in Nederland te komen wonen. Relatie is gelukkige voorbij (golddigger) .Haar nieuwe vriend mag schoonmoeder in huis nemen.

 12. Horen daar niet als eerste onafhankelijke waarnemers (OVSE) te zijn?

 13. die man slaat zn been over zn andere been, goed te zien als je inzoomt. Zie knie en broekzak op kniehoogte.

 14. @Ferdie

  Je hoeft helemaal niet goed te kijken en gewoon zaken checken of deze gemanipuleerd zijn.

  Orgineel – https://s.yimg.com/os/publish-images/news/2014-07-19/5abb4cc0-0f42-11e4-94a3-bd8b8eee6f25_000_TS-Par7933424.jpg

  En de tool om te kijken of daar iets mee gedaan is….

  http://regex.info/exif.cgi?dummy=on&imgurl=https%3A%2F%2Fs.yimg.com%2Fos%2Fpublish-images%2Fnews%2F2014-07-19%2F5abb4cc0-0f42-11e4-94a3-bd8b8eee6f25_000_TS-Par7933424.jpg

  Dus als je goed kijkt denk je wat te zien, het enige wat ik zie is terroristen die een oorlogsmisdaad hebben begaan en alles aanwenden om hun gelijk onder de aandacht van de media te brengen.

  Het probleem met ons is dat wij altijd en alles spiegelen aan onze ´werkelijkheid´ en daar dan iets van vinden. In die gebieden is de werkelijkheid anders – harder, onberekenend en doelloos.

 15. @Marcel P: ik denk dat geen enkele bron 100% betrouwbaar is. Beschuldigingen over en weer, niemand zal echt de volledige waarheid vertellen. Misschien is het zelfs wel zo dat Poetin zich ook zorgen moet maken over “zijn” mensen, het zou ook niet de eerste keer zijn dat er door militairen een staatsgreep gepleegd wordt en dat ze zich uiteindelijk keren tegen degene door wie ze in eerste instantie gesteund werden. Het is tenslotte allemaal propaganda!

 16. Henk Gorissen

  20 juli 2014 — 21:53

  Wat een onzin. Het zijn gewoon barbaren die totaal geen respect hebben voor de mens en deze zien als een speelbal of de foto nu iets zegt of niet. Dat blijkt toch wel de afgelopen dagen.

 17. Mensen die praten over dingen zonder eigen ervaring of kennis niemand zegt hier dat deze mensen je snoep oom zijn maar tuig van de hoogste plank?

 18. De man die de knuffel houdt zegt juist over zijn verafschuw over deze daad.
  Deze man pakt de knuffel en zegt de volgende: “Laat maar de hele wereld zien op wie die vreselijke moordenaars hebben geschoten” en erna legt zachtjes de knuffel op de grond, doet zijn pet af en slaat een kruis, zoals het bij christenen gebruikelijk is als ze om iemand rouwen.

  Wie zijn die harteloze mensen die bewust de waarheid manipuleren? Krijgen ze er geen spijt en slapeloze nachten van?
  Kunnen ze ermee verder zonder schaamte leven?

 19. Slechts één beeldje uit een film tonen is walgelijk en duidelijk bedoeld om ons (iedereen dit het ziet) op het verkeerde been te zetten. Of de bewegende beelden uit het filmpje gemeend zijn kan ik niet beoordelen maar vergeet niet dat deze mensen (ja ook dit zijn mensen) vaak al vanaf hun jongste kind zijn vergiftigd zijn met haat. Ik praat niets goed en kan me nog steeds niet voorstellen dat ‘mensen’ bewust een passagiersvliegtuig uit de lucht schieten maar wel probeer ik me in hun omstandigheden te verplaatsen om een en ander iets beter te kunnen begrijpen.

 20. Elk mens heeft een hart, zelfs de seperatisten. Ze strijden voor iets, onafhankelijkheid. Dit ongeluk hadden ze vast ook helemaal niet gewild, als ze dachten dat een dierbare van hen in het vliegtuig zat dan was hun rouw ook groot, begrijp me niet verkeerd. Hier in Nederland kiezen we zoals begrijpelijk allemaal de kant van Oekraïne en dus tegen de seperatisten, zo krijg je dit geval van verkeerde gedachte achter fotos. Het zal ook geen zuivere koffie zijn daar in het Oost-Blok. Maar niet zeggen dat het allemaal barbaren zijn zonder hart. Ze zullen wel nodig gestraft moeten worden voor hun daden.

 21. Het is heel simpel; we hebben hier te maken met een klootzak van de eerste orde, die voor de camera doet of dat hij het erg vind, en vervolgens z’n zakken vol heeft met waardevolle voorwerpen!!

 22. Chantal Moerman

  3 september 2014 — 22:00

  Helaas is de knuffel van het meisje dat we kennen!!!

 23. Feit nr. 1 tijdens oorlog: De waarheid is de eerste slachtoffer…

 24. Die man staat met een been omhoog om z’n tas te ondersteunen om er iets onderuit e halen volgens mij.

 25. Niet alles geloven, elite is van heers & verdeel via msm, daar hebben ze belang bij al eeuwen

Geef een reactie