rebel met knuffelaap

Was de knuffelaap een trofee voor de pro-Russische separatist, zoals op een foto leek? Of bracht hij een eerbetoon door het knuffelbeest voorzichtig op de grond te leggen en een kruis te slaan, zoals de video liet zien? Daar ging de blogpost over die ik gisteren schreef. Om te laten zien hoe een foto een andere indruk kan geven dan bewegend beeld. Er ontbrak één ding: de tekst in de video. Wat werd er precies gezegd?

Ik kan zelf geen Russisch, dus ik had geen idee wat de stemmen in de video zeiden. Geert Jan Hahn, journalist en slavist, is de taal wel machtig en in een artikel op TPO Magazine vertelt hij wat er te horen is. Tijdens het omhoog houden van de knuffelaap zegt de separatist:

Deze klootzakken moeten zien wie zij hebben neergehaald. Aan wie hier aanwezig is: zie dit!

Over de oorzaak van de vliegtuigramp zegt hij even later:

Waarschijnlijk is dit passagiersvliegtuig neergehaald door een Oekraïense militaire straaljager.

Dat de rebel met pet de knuffelaap niet als trofee omhoog hield, viel al af te leiden uit de beelden in de video. Maar uit zijn commentaar is op te maken dat het hem ook niet te doen is om het brengen van een eerbetoon aan de slachtoffers. Het is zijn bedoeling om het straatje van de separatisten schoon te vegen en de schuld van de vliegramp in de schoenen te schuiven van het Oekraïense leger. Kortom, een ordinaire propagandastunt.

In het artikel van Geert Jan Hahn staan meer citaten uit de video die hij heeft vertaald. Ik ben hier terughoudend geweest in het overnemen van de door hem vertaalde teksten, aangezien hij zijn brood verdient met artikelen verkopen via TPO Magazine. Neem dus vooral een abonnement op zijn kanaal.