Goed idee: geen nieuws meer op de websites van regionale dagbladen

website gelderlander

Regionale dagbladen brengen op hun websites het laatste nieuws. Maar misschien moeten ze daar maar gewoon mee stoppen. Zoals Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad hebben gedaan.

Samenwerking tussen regionale media is een trend. Her en der in het land slaan regionale omroepen en regionale kranten de handen ineen.

 • RTV Noord en Dagblad van het Noorden doen samen aan onderzoeksjournalistiek. Met succes, ze wonnen de journalistieke jaarprijs De Tegel in 2013 met een uitgebreide reconstructie van de Facebookrellen in Haren.
 • Omroep Brabant en BN De Stem hebben een gezamenlijk ‘mediacentrum’ waar ze nieuws met elkaar delen. Dat nieuws komt vervolgens op de websites van Omroep Brabant en BN De Stem.

Geen nieuwes op de website

In Limburg gaan de regionale omroep en kranten nog een stap verder: ze brengen geen nieuws meer op de eigen website, maar doen dat alleen nog op de nieuwe gezamenlijke nieuwssite 1Limburg.

Wie naar de website van de Limburgse omroep L1 gaat, zal daar alleen nog programmainformatie en een archief van uitzendingen aantreffen. Maar geen nieuwsberichten. Ook op de sites van Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad staat geen nieuws meer, daar vind je dossiers en een overzicht van wat er vandaag in de krant staat.

Dat is best een radicale stap. Voor zover ik weet zijn er geen andere regionale omroepen en kranten die geen nieuws op de eigen website brengen.

Voorbeeld voor andere regionale media

Maar het is naar mijn idee wel een hele goede stap. Het zou geen gek idee zijn als andere regionale media zich zouden laten inspireren door dit voorbeeld. Neem de Wegener-kranten in Gelderland. Het zijn er twee: De Gelderlander en De Stentor. Of de Wegenerkranten in Noord-Brabant. Dat zijn er drie: BN De Stem, Brabants Dagblad en Eindhovens Dagblad.

Elk van deze regionale kranten heeft een eigen website die de papieren krant redelijk weerspiegelt qua nieuwsaanbod: er is regionaal nieuws, binnenlands nieuws, buitenlands nieuws, sportnieuws, shownieuws, etc. De regio waar de sites zich met regionaal nieuws op richten, valt samen met het verspreidingsgebied van de papieren krant.

Maar waarom? Waarom begint Wegener niet een sterke nieuwssite voor heel Gelderland? Dé NU.nl van Gelderland ofzo. En hetzelfde voor Noord-Brabant: maak dé nieuwssite voor Noord-Brabant. Zou dat niet een hele logische vernieuwing zijn?

1 Comment

Add yours →

 1. Ik krijg hier een heel dubbel gevoel bij.
  Aan de ene kant zijn het nieuwsmedia en is hun functie nieuws melden. Als ze dat niet doen, waarom dan een website? Zeker in het geval van kranten. Als ze geen andere nieuwtjes plaatsen dan die in hun krant staan, hebben ze verder weinig te melden, behalve dat er een nieuwe editie is.

  Aan de andere kant leest volgens mij bijna niemand het nieuws op regionale websites. De sites zien er vaak slecht uit en de nieuwtjes zijn amper interessant te noemen. Je hebt ze vaak al in de krant gelezen.

  Volgens mij is één globale website per regio inderdaad het beste. Iedereen krijgt aandacht, iedereen heeft input. Een soort verzamelplaats. Lekker overzichtelijk voor de lezer en bovendien hoor je dan nog eens iets nieuws. Niemand leest al die kranten, dus voor veel mensen zal er altijd iets bijzitten wat ze nog niet wisten.

  Misschien kunnen ze op zo’n website ook iets van een rubriekje doen, eens per week of iets dergelijks, van een medium. Elk medium zijn eigen rubriekje over een eigen onderwerp. Niet heel veel werk, wel iets wat helemaal nieuw is op de website! Dan komt niet alles bijna letterlijk uit de krant van die dag.

Geef een reactie