making news new york timesAfgelopen juni schreef ik voor Villamedia Magazine een recensie van het boek Making News at the New York Times van Nikki Usher. Over hoe zelfs de meest gerenommeerde krant ter wereld worstelt met de zegeningen van internet.

Velen hebben bij de New York Times het beeld van een krant waar het met innovatie wel snor zit. Zo wist de krant met Snow Fall multimediale storytelling een flinke impuls te geven. En tijdens de Olympische Spelen in Sochi stal de NYT-website de show met fraaie interactive graphics van diverse sporten. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Wie het onlangs gepubliceerde boek Making News at the New York Times leest, krijgt echter een ietwat ander beeld. Dit boek schetst hoe de New York Times worstelt met het combineren van de aloude krantenjournalistiek met de nieuwerwetse internetjournalistiek.

Het boek is gebaseerd op het onderzoek dat de Amerikaanse mediaonderzoeker Nikki Usher uitvoerde op de redactie. Ze woonde vergaderingen bij, keek mee over de schouders van redacteuren en observeerde de werkprocessen op de redactievloer. Met als centrale vraag: hoe gaat de redactie om met de uitdagingen van het digitale tijdperk?

Investeren in innovatie

Vast staat dat het managment innovatie serieus neemt. Er wordt veel in geïnvesteerd: zo is er een afdeling research & development, een videoredactie, en een team dat interactieve elementen maakt, zoals infographics, tijdlijnen en soundslides.

Klinkt goed allemaal, maar – zo blijkt uit de observaties van Usher – desondanks liggen de prioriteiten op de werkvloer nog altijd bij het maken van de papieren krant. Het schrijven van artikelen voor de krant van morgen is de belangrijkste opdracht voor elke NYT-journalist. Het liefst een stuk dat op de voorpagina verschijnt, want dat wordt gezien als het hoogst haalbare.

Bij de meeste redacteuren zorgt internet eigenlijk alleen maar voor frustratie en werkdruk. Want behalve het schrijven van een artikel voor de krant van morgen, moeten ze zich nu ook bezig houden met snelle verslaggeving op de website en het bedenken van interactieve elementen voor hun internetpublicaties.

Moeizame worsteling

Het boek schetst de moeizame worsteling van het werken voor media met een andere snelheid en logica. De krant van morgen tegenover het onmiddelijke nieuws van nu. Een worsteling die veel vergt van de redacteuren en hun weinig voldoening oplevert.

Het onderzoek van Usher vond plaats in 2010 en – inderdaad – dat is al weer een tijdje geleden. Maar het in mei gelekte rapport over de digitale strategie van de New York Times laat hetzelfde beeld zien. Beide publicaties bevestigen maar weer eens hoe lastig het is voor kranten om papier en online op een goede manier te combineren.

Nikki Usher (2014). Making news at the New York Times. University of Michigan Press.

Deze recensie verscheen afgelopen juni in Villamedia Magazine.