Vandaag was plotsklaps de nieuwe website van de NOS voor iedereen te bewonderen: de betaversie kwam online. Met nogal wat veranderingen ten opzichte van de huidige site (die voorlopig nog gewoon in de lucht blijft). Over de meest in het oog springende veranderingen kan je onder meer lezen op Marketingfacts en AllNative.net. Een punt dat niet genoemd wordt, maar mijns inziens een belangrijke verandering is, betreft een klein detail: de vermelding van auteursnamen bij artikelen.
Neem deze publicatie van techredacteur Rachid Finge:
Rechts in de rode cirkel zie je de auteursnaam staan. Met er onder twee icoontjes. Eentje om de redacteur te kunnen e-mailen. En de andere om de redacteur op Twitter te kunnen vinden of volgen.
Nog niet veel artikelen op de betasite vermelden momenteel de auteursnaam, maar volgens Finge is het de bedoeling dat dit meer gaat gebeuren.
@APleijter @erikhogeboom Ik ben niet altijd bureau. 🙂 Je zult meer bio's op de site tegenkomen hoor, ze zijn nog niet allemaal geplaatst.
— Rachid Finge (@rachidfinge) October 28, 2014
Ik vind de auteursvermelding een enorme verbetering. Sterker, ik vind dat bij elk artikel de maker vermeld zou moeten worden, met e-mailadres en Twitteraccount. Waarom? Simpelweg omdat het de kwaliteit van de berichtgeving kan verbeteren.
Betere berichtgeving
Op het moment dat ik zie dat er iets niet klopt aan het bovengenoemde bericht van Rachid Finge kan ik hem direct mailen of een berichtje sturen op Twitter. Ook kan ik hem benaderen met tips, aanvullingen of vragen. Allemaal informatie dus die hij kan gebruiken voor betere berichtgeving.
Natuurlijk kan ik die informatie ook naar een algemeen e-mailadres van de redactie sturen of naar het algemene Twitteraccount van de NOS, maar voor mijn gevoel is de kans dat het daar verzuipt of ‘verdwijnt’ een stuk groter. En daarom zal ik dat een stuk minder snel doen. Je geeft met auteursvermelding je publiek dus het idee dat journalisten individueel aanspreekbaar zijn op hun publicaties.
Met naamsvermelding wordt de maker veel nadrukkelijker de eigenaar van de publicatie. Hij of zij is herkenbaar en kan er rechtstreeks op aangesproken worden. Dat geeft de journalist wellicht gevoelsmatig meer een verantwoordelijkheid om serieus naar binnenkomende kritiek te luisteren en er op te reageren.
Andere nieuwssites
Op de oude NOS-site werd slechts bij hoge uitzondering een auteursnaam vermeld. Dus voor de NOS is dit een nieuwe stap. Maar totaal nieuw is het niet. Op nrc.nl heeft bijvoorbeeld elk bericht al een paar jaar een auteur. Niet met vermelding van Twitteraccount, maar wel staat onderaan elk bericht een knop waarmee je de redacteur een mail kan sturen.
Verder zijn er eigenlijk verrassend weinig nieuwssites in Nederland te vinden die structureel auteurs bij artikelen vermelden, inclusief e-mailmogelijkheid en Twitteraccount. Tot mijn verrassing is dat zelfs op Dichtbij.nl – het lokale nieuwsnetwerk dat werkt met community mangers – niet het geval. Namen van redacteuren worden weliswaar vermeld, maar zonder directe link naar e-mailadres of Twitteraccount.
Maar wellicht zie ik goede voorbeelden over het hoofd?
Aanvulling 29 oktober, 9.00 uur
Goede aanvulling van Martijn Kleppe (zie reactie hieronder): op de website van de Volkskrant wordt onderaan veel artikelen de auteur vermeld, inclusief fotootje, e-mailmogelijheid en link naat Twitter-account. Bovendien is het na het maken van een Volkskrant-account mogelijk om journalisten te volgen, zodat alle publicaties van de betreffende journalisten voor je bewaard worden. Zo ziet dat eruit op volkskrant.nl:
Martijn Kleppe
29 oktober 2014 — 09:44
Ha Alexander, zie ook de nieuwe website van de Volkskrant. Bij veel berichten (muv de ‘Door Redactie’) zie je een naam staan. Als je naar beneden scrollt, zie je nogmaals de naam, een foto, een mailadres, twitter account en optie om journalist te volgen.
Shari Deira
29 oktober 2014 — 10:38
Ook Elsevier doet al jaren niets anders. Naam van auteur wordt netjes vermeld, met mogelijkheid om te mailen en twitteren.
Anna
29 oktober 2014 — 21:37
Op de website van NOS op 3 staat onder de meeste artikelen ook al jaren de naam van de redacteur (vaak met link naar Twitter-account). Dit zal op de nieuwe site niet anders zijn…
Chrisdb
29 maart 2015 — 21:12
Wij vermelden op onze magazine-site al standaard de auteur van een item. Dat lijkt me ook niet meer dan logisch als je d’r keihard voor gewerkt hebt…