405px-NOS_logo.svgGisteren publiceerden Yelle Tieleman en Lotte Grimbergen op De Nieuwe Reporter hun onderzoek naar het tienjarig bestaan van De Loep, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten voor de beste onderzoeksjournalistiek van het jaar. In het lijstje winnaars ontbreken twee grote nieuwsorganisaties in Nederland: De Telegraaf en de NOS.

In het artikel op De Nieuwe Reporter staat de oorzaak dat De Telegraaf nooit won: de redactie zendt nooit iets in. Hoofdredacteur Sjuul Paradijs ziet niks in journalistieke prijzen en vindt waardering van de lezers belangrijker.

Over de NOS zegt het artikel niets, maar het is opmerkelijk: de grootste nieuwsorganisatie van Nederland heeft de afgelopen tien jaar geen Loep gewonnen. De televisieconcurrent RTL Nieuws wel: in 2004 tijdens de eerste editie met de onthulling dat de bouwkosten van het UWV-hoofdkantoor de pan uit rezen. Het resultaat was dat de top van het UWV het veld moest ruimen.

De NOS staat tot nu toe met lege handen. Zou je van de grootste nieuwsorganisatie van Nederland niet af toe een een grote onthulling mogen verwachten die het land op zijn kop zet? Of is de NOS niet meer dan een nieuwsorganisatie die het nieuws brengt en de onthullende onderzoeksjournalistiek overlaat aan collega’s van de publieke omroep, die werken bij Zembla, Reporter en Brandpunt?