zon

De hittegolf in India waarover de media afgelopen week berichtten, die was helemaal niet uitzonderlijk. Dat schrijft journalist Anneke van Ammelrooy vandaag op De Nieuwe Reporter.

Ik weet niet of dat zo is, maar afgelopen week viel me al wel op hoe vaag de berichtgeving erover was.

Typerend vond ik de manier waarop de NOS over de hittegolf berichtte op internet.

-> Op zondag 24 mei het bericht: Honderden doden in India door hittegolf. De bron is The Times of India, een van de grootste kranten in India.

-> Op donderdag 28 mei de feitelijke kop: Dodental hittegolf India boven 1400. Het cijfer komt van de vage bron ‘de autoriteiten’.

-> Op dezelfde donderdag 28 mei een kop tussen aanhalingtekens: ‘Extreme hitte India geen uitzondering’. Het is een citaat van NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. Blijkbaar is zijn autoriteit niet groot genoeg om er een feitelijk kop van te maken. En er is blijkbaar ook geen geld of kunde om uit te zoeken of het klopt wat hij zegt. Dan maar een citaat-kop.

-> Zaterdag 30 mei weer een nieuw bericht: Dodental hittegolf India boven tweeduizend. Met in de tekst de mededeling:

Het is daarmee de dodelijkste hittegolf in ruim twintig jaar.

Hoeveel slachtoffers tijdens andere hittegolven vielen, wordt niet vermeld. Hoe heet die andere hittegolven waren ook niet.

Verderop in hetzelfde bericht ook nog de zinnen:

De maanden mei en juni zijn doorgaans de heetste van India. Toch is de hittegolf die het land nu teistert extreem.

Als bewijs wordt dit opgevoerd:

Asfalt smelt weg, gewassen staan te verschroeien op het land, vogels en wilde dieren sterven van de dorst.

Blijkbaar is dat tijdens andere hittegolven nooit gebeurd. Maar cijfermateriaal dat aantoont dat deze hittegolf extreem is, ontbreekt.

Vragen

Als je al deze berichten leest, blijf je eigenlijk met veel veel vragen zitten:

-> Hoe extreem is deze hittegolf nu eigenlijk? Zijn de temperaturen echt uitzonderlijk voor India? Of is deze hittegolf wellicht extreem omdat hij zo lang duurt in vergelijking met eerdere hittegolven?

-> En hoe uitzonderlijk is het dodental van deze hittegolf eigenlijk? Hoeveel doden vielen bij eerdere hittegolven?

-> En waarom sterven er eigenlijk zoveel mensen? Waaraan bezwijken ze?

Dat zijn toch eigenlijk vragen die elke journalist zich zou moeten stellen als hij of zij over dit onderwerp bericht. En vervolgens natuurlijk ook op zoek moeten gaan naar de antwoorden op die vragen.

Een meer datajournalistieke aanpak is vele malen beter dan anekdotische voorbeelden en vage bronnen.

Update zaterdag 6 juni 2015, 20.30 uur
Jennie Barbier van de Volkskrant heeft een poging gedaan om te checken of dit inderdaad de dodelijkste hittegolf van de afgelopen 20 jaar was. Haar conclusie: er zijn geen betrouwbare cijfers om daar uitspraken over te doen. Zie de website van de Volkskrant.