Weinig onthullend kijkje achter de schermen


Als er een boek verschijnt over het meest onthullende televisieprogramma van Nederland zijn de verwachtingen natuurlijk hooggespannen. In ‘Achter de schermen bij Peter R. de Vries, misdaadverslaggever’ verwacht je dan ook een onthullende kijk in de keuken van Neerlands meest spraakmakende reporter. Maar dat valt reuze mee. Want natuurlijk kunnen de ‘geheimen’ van Peter R. de Vries niet onthuld worden. Dat zou immers toekomstige undercover operaties kunnen bemoeilijken. Wat rest is een serie aardige, leuke en grappige anekdotes over diverse voorvallen tijdens de opnames van het programma.

Zoals die keer dat Peter tijdens een draaidag op Aruba toevallig stuit op het bezoek van koningin Beatrix aan het eiland, en zich tussen de enthousiaste menigte begeeft om de vorstin joelend te begroeten. Of die keer dat een figurante tijdens de opnames ‘bekent’ elf kinderen te hebben gebaard zonder haar man ooit naakt te hebben gezien. Of die keer dat Peter in het jaar dat hij was uitgeroepen tot ‘niet-roker van het jaar’ door Nederlandse toeristen werd betrapt toen hij in een Arabisch land een trekje nam van een waterpijp.

Het zijn stuk voor stuk leuke, korte hoofdstukjes om te lezen. Maar je wordt niet heel veel wijzer over de journalistieke werkwijze van het programma. Wel dat het hard werken is: het kost veel uren om de opnames te draaien en te monteren, het kost ook veel tijd om de enorme stapels post en e-mail dagelijks door te nemen en het is frustrerend om niet elke zaak tot een goed einde te brengen. Al met al geen solide reconstructies van zaken waaraan Peter R. de Vries met zijn team heeft gewerkt, maar een aanschakeling van memorabele anekdotes.

1 Comment

Add yours →

  1. Maar je wordt niet heel veel wijzer over de journalistieke werkwijze van het programma. Dan zul je naar deze site moeten fietsen http://www.michelkraay.nl/peter-r-de-vries.php?Section=1 Michel Kraay verteld over en toont de werkwijze van Peter R de Vries aan. Peter R de Vries heelt persoonsgegevens, zet aan tot het schenden van de privacy en doet aan illegale opsporingsmethoden.

Geef een reactie