Een onthulling die de wereld wakker schudt is het grootste goed voor elke rechtgeaarde nieuwsjager. Het is bijzonder vleiend als andere media daarna in de rij staan om jouw primeur over te nemen. Jouw nieuws verschijnt dan opeens op alle televisiezenders, in alle kranten en op alle nieuwssites.

Het is dan natuurlijk wel zo aardig als je collega’s jou de credits geven van die onthulling. Dat gebeurt lang niet altijd. Veel journalisten zijn slordig met hun bronverwijzingen. Het weblog Retecool fulmineerde gister tegen nieuwssites die niet deeplinkten naar het oorspronkelijke interview in De Pers waarin minster Donner opmerkelijke uitspraken deed over het ontslagrecht. Veel sites meldden hooguit dat het interview in Pers stond, maar gaven geen directe link naar het betreffende artikel. Volgens het log is dat een kwestie van service, zodat lezers “zelf makkelijk kennis kunnen nemen van de exacte woorden die van zo’n groot belang zijn.”

Behalve service voor de lezers is het natuurlijk ook gewoon een kwestie van fatsoen naar je collega’s toe. Maar dat fatsoen wordt regelmatig met voeten getreden. Vaak wordt het medium dat de primeur had zelfs helemaal niet genoemd door andere media. De onderzoeksjournalisten Sanne Groot Koerkamp en Marije Veerman kunnen hierover meepraten bleek gisteravond tijdens een seminar van de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden.

Groot Koerkamp en Veerman hebben in hun prille carrière al een hele reeks scoops op hun naam staan, en hebben dus ook al veelvuldig meegemaakt dat collega-journalisten aan de haal gingen met hun onthullingen, zonder bronvermelding. “Na een verhaal in Nieuwe Revu bellen vaak vooral televisiejournalisten met de vraag of ze de telefoonnummers mogen van onze bronnen. Soms deden we dat met de vraag om dan wel te vermelden dat de primeur van de Nieuwe Revu afkomstig is. Dat zeggen ze vaak toe, maar dat wordt dan uiteindelijk niet gedaan. Nieuwe Revu vinden ze waarschijnlijk niet chic genoeg om naar te verwijzen.” Je zou ook kunnen concluderen dat journalisten blijkbaar weinig respect hebben voor het werk van collega’s.